Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz Energetike“Komiko oil” ne...

“Komiko oil” ne odustaje od lokacije za rafineriju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

SMEDEREVO, Potpisivanje ugovora o izdavanju zemljišta za gradnju rafinerije nafte između lokalne samauprave i “Komiko oila”, najavljeno za januar, ponovo je odloženo. Uprkos tome što gubi novac, investitor se još ne sjeli na druge ponuđene lokacije i očekuje da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko nedjelja.
“Komiko oil” predao je konkursnu dokumentaciju na oglas za zakup 113 hektara, tačno prije godinu dana, koliko se i licitira sa datumima sklapanja ugvora koji bi mogao zauvijek da promjeni privrednu sliku grada.
Januar 2011. bio je novi rok koji nije ispoštovan.
– Razlog kašnjenja je usaglašavnje teksta ugovora. Sada smo i taj problem riješili, odgovorili smo na sve zahtjeve lokalne samouprave i vjerujemo da će Gradsko vijeće dati saglasnost na dogovoreni tekst – kaže Radomir Radivojević, zamjenik direktora “Komiko oila”.
U “Komiko oil” kažu da ne odustaju od Smedereva, što otvara pitanje kako se ovom konzorcijumu isplati da zarobi kapital na tako dugo i neodređeno vrijeme.
– Imamo troškove zbog izgubljene dvije godine, ali imamo razumijevanja za to. Jednostavno, ovo je ogroman projekat, najveća grinfild investicija u posljednjih nekoliko decenija i traži vrijeme. Vlasnik kapitala ne postavlja ucjene u pogledu rokova, ali stalo im je da se ugovor potpiše što prije. Nadam se da će se ugovor o zakupu zemljišta potpisati u narednih nekoliko nedjelja – rekao je za “Novosti” Radivojević.
Dosta polemike bilo je oko svake stavke ugovora koji se “pegla” iza zatvorenih vrata, pa javnost o tome gotovo ništa ne zna.
– Prije potpisa na ugovor mora da se riješi za sada nepremostiva prepreka – prenamjena zemljišta, za koju grad treba da plati 320 miliona dinara. Spekulacije da će država osloboditi Smederevo plaćanja prenamjene, niko od nadležnih nije objasnio. To bi, međutim, bilo kršenje zakona. Nezvanično, gradonačelnik Predrag Umičević, preko stranačkih ministara iz DS, traži da se izmjeni zakon.
– Partneri DS u vlasti, oštro se protive tome da Grad plati ovaj milionski iznos, veći nego što investitor nudi za zakup od 99 godina, i to po cijenu propadanja investicije. Sporno je i navodno ko će da plati porez na dodatu vrijednost za zakup od oko 50 miliona. Ova investicija postala je poligon za političko potkusurivanje, navode upućeni.
“Komiko oil” nudi 287,5 miliona dinara za zakup 113 hektara na 99 godina. Rafinerija, koja će koštati 250 miliona evra, završiće se u roku od 36 mjeseca i uposliće 3.700 ljudi, piše u ponudi investitora.

Nude 950.000 donacije
“Komiko Oil” nudi gradu direktnu donaciju od 250.000 dolara, izgradnju centra za djecu ometenu u razvoju, konverziju kotlarnica i javnog prevoza na gas.
– Na zahtjev koalicionih partnera, prihvatili smo i dodatnu donaciju od 700.000 dolara kako bi se nadomjestile kursne razlike i izgubljena dobit za grad – kaže Radivojević.
Energetska dozvola

Radomir Radivojević navodi da “Komiko oil” nije dostavio dopunu dokumentacije na zahtjev za energetsku dozvolu koju je tražilo Ministarstvo za energetiku. Čeka se ugovor, što je formalno pravni osnov za dozvolu. Investitor, takođe, ne može da dobije građevinsku dozvolu prije nego što dostavi rješenje o promjeni namijene zemljišta.

Izvor Capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!