Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaKo će markirati...

Ko će markirati gorivo u Srbiji?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija SGS jedina je podnela ispravnu ponudu na tenderu za usluge obeležavanja derivata nafte u Srbiji, koje bi trebalo da spreči nelegalnu prodaju goriva.

Pomoćnik ministra energetike, Petar Stanojević, najavio je nakon otvaranja ponude u ministarstvu, da bi proces obeležavanja goriva trebalo da počne u decembru ove godine.

Na taj način će, kako je rekao, prihodi budžeta biti povećani za 50 do 100 miliona evra godišnje, jer se procenjuje da se za toliko nelegalno proda goriva u Srbiji.

“‘Na crno’ se proda između pet i 10 odsto svih količina goriva, a obeležavanje to treba da spreči, jer se u promet ne može pustiti gorivo koje nije markirano, odnosno obeleženo. To je kao stavljanje akcizne markice na akcizne proizvode, samo što je ovde akcizni proizvod tečan, pa se malo drugačije radi”, rekao je Stanojević.

On je najavio i da će Srbija za ne više od godinu dana dobiti nacionalnu laboratoriju, koja će moći da kontroliše sve vrste goriva, odnosno uzimaće se uzorci sa svih benzinskih stanica svih vrsta derivata jednom godišnje, čime će se obezbediti kvalitet goriva za potrošače.

Stanojević je napomenuo da se radilo o međunarodnom tenderu, da je 10 kompanija podiglo dokumentaciju, a dve su podnele ponude, od kojih je jedna bila neispravna.

Za dvadesetak dana biće poznato da li kompanija SGS ispunjava uslove tendera.

Pomoćnik ministra napomenuo je da SGS zapošljava 75.000 ljudi u svetu, ima 1.500 kancelarija i promet od 5,5 milijardi evra.

Sa njom u konzorcijumu je kompanija Autentiks koja je obavljala devet nacionalnih programa markiranja i koja svojim markerima pokriva 56 odsto tržišta goriva na teritoriji Amerike, a radi sa šest brendova među kojima je i Šel.

Vlada Srbije je 20. maja usvojila je Uredbu o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte.

Tom uredbom propisuje se način markiranja derivata nafte, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje sistema koji će omogućiti otkrivanje derivata nafte koji na tržište Srbije nisu stavljeni na propisan način, kao i kontrolu tržišnih tokova.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!