Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoKineska kompanija otvorila...

Kineska kompanija otvorila fabriku za preradu litijuma u ​​Zimbabveu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kineska rudarska kompanija zvanično je otvorila u Zimbabveu fabriku za preradu litijuma vrednu 300 miliona dolara. Zimbabve ima jednu od najvećih svetskih rezervi metala , a potražnja raste na globalnom nivou zbog njegove upotrebe u baterijama za električne automobile.

Zimbabve ima najveće rezerve litijuma u ​​Africi i poslednjih godina privlači investitore iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije zainteresovane za baterije. Kina je i dalje dominantan igrač.

Fabrika koju je otvorio Prospect Lithium Zimbabve, ogranak kineske kompanije Zhejiang Huaiou Cobalt, ima kapacitet da preradi 4,5 miliona metričkih tona tvrdog litijuma u ​​koncentrat za izvoz, na godišnjem nivou, rekao je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva.

Mnangagva je bio prisutan na zvaničnom otvaranju velike fabrike u Goromonziju, oko 80 kilometara od glavnog grada Zimbabvea, Hararea.

Litijum je mineral sadašnjosti i budućnosti… a dodatna vrednost će našu zemlju pozicionirati kao novog i konkurentnog igrača u globalnom lancu vrednosti litijuma“, rekao je Mnangagva. On je pozvao kompaniju da “pojača” stručnost koja bi pomogla Zimbabveu i drugim južnoafričkim zemljama da proizvode litijumske baterije i druge komponente na lokalnom nivou.

Litijum je ključna komponenta za baterije električnih vozila. Zimbabve je prošle godine zabranio izvoz sirove litijumske rude. Čineći to, pridružio se zemljama poput Indonezije i Čilea koje pokušavaju da maksimiziraju svoj profit na depozite litijuma, kobalta i nikla zahtevajući od rudara da lokalno investiraju u preradu pre izvoza.

Zamenik generalnog direktora Prospect Lithium Zimbabvea Trevor Barnard rekao je da kompanija ima za cilj da počne sa preradom 450.000 tona koncentrata svake godine. Koncentrat će se dalje prerađivati u litijum za baterije izvan Zimbabvea.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...

Grčka: Prva aukcija za PV sisteme sa baterijama biće održana do kraja februara 2024.

Grčko ministarstvo energetike dovršava svoje planove za prvu aukciju, koja će biti održana najkasnije do kraja februara 2024. godine, nudeći investicionu i operativnu podršku zrelim projektima solarne energije koji imaju uslove priključenja i planiranu ugradnju baterija. Predstojeća aukcija će ponuditi...

Srbija: Litijum – nekad i sad

Naši veliki „eksperti” za litijum, treba građanima Srbije, onima koji ne spadaju u 294.907 „eksperata” za litijum, da objasne kako je litijum od najbezopasnijeg i najkorisnijeg elementa periodnog sistema 2004. godine, postao najopasniji i najštetniji element periodnog sistema 2020‒2021...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!