Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaKAP ima struje...

KAP ima struje do Nove godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Menadžment Kombinata aluminijuma Podgorica nije sklopio ugovor o snabdijevanju električne energije ni sa jednim od dilera, iako mu ugovor sa Elektroprivredom Crne Gore ističe 1. januara.

“Početkom decembra smo dobili dvije ponude za isporuku električne energije od kompanija EFT i Rudnap, međutim uslovi, po pitanju cijene i načina plaćanja struje, za KAP nijesu prihvatljivi“, kazali su Danu iz menadžmenta KAP-a.

Prema saznanjima Dana, EFT vlasništvo Vojina Lazarevića, i Rudnap Vuka Hamovića ponudila su KAP-u snabdijevanje po tržišnoj cijeni struje, ali su imali dva uslova.

Prvi je bio da se računi plaćaju unaprijed, i to do 25. u mjesecu, dok je drugi izdavanje bankarskih garancija na 60 dana, te performans garancija na 15 odsto vrijednosti ugovora. KAP trenutno duguje EPCG skoro 60 miliona eura.

Struju nijesu plaćali ni dok su na snazi bile četvorogodišnje subvencije za struju iz budžeta od ukupno 60 miliona eura, koje su istekle ove godine u aprilu.

Zbog toga, kako nam je potvrdilo više izvora, EPCG neće da produžuje ugovor o snabdijevanju kAP-a. Italijani iz A2A neće ni da čuju za obnavljanje ugovora sa KAP-om, dok se ne riješi otplata duga od 60 miliona eura, ali su svjesni da postoji mogućnost da Vlada, kao većinski vlasnik EPCG, zatraži produžetak snabdijevanja strujom, dok ruski CEAC, koji upravlja KAP-om, ne pronađe dilera električne energije.

Iz KAP-a, čiji je izvršni direktor Jurij Moisejev, ponovili su da fabrika može opstati samo uz dugoročnu i ekonomski opravdanu cijenu električne energije.

To je slučaj sa svim fabrikama aluminijuma, a način na koji će KAP-u biti obezbijeđen dugoročan izvor električne energije sa ekonomski opravdanom cijenom struje, pitanje je za akcionare naveli su iz KAP-a.

Rusi trenutno čekaju ishod pregovora Vlade sa turskim Toščelikom i njemačkim HGL-om, koji su zainteresovani za ulazak u KAP.

Pored Rudnapa i EFT-a za snabdijevanje KAP-a električnom energijom je bila raspoložena Elektroprivreda Srbije. Međutim, prema saznanjima Dana, njihova ponuda je bila najgora od sve tri kompanije za KAP, jer je cijena struje bila najviša.

Izvor CDM

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!