Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJužni tok –...

Južni tok – šta se prećutalo?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvorio je u petak radove na izgradnji međunarodnog gasovoda „Južni tok“.
Očekuje se da će do 2020. godine, ovaj gasovod do Evrope dopremati 10 odsto ukupnog neophodnog obima gasa.
Učesnici projekta osim ruskog Gasproma biće takođe italijanska, njemačka i francuska kompanija. I to nije slučajno tako, prenosi Glas Rusije.

Posebno je indikativno u vrijeme kada alternativa Južnom toku gasovod Nabuko proživljava krizu.

Italija je svoj izbor, u korist Južnog toka odavno napravila- rekao je za profesor ekonomije na univerzitetu Roma 3 u Rimu Pjero Bini:

„U Italiji nemamo dovoljno energetskih resursa. Mi smo na državnom nivou odustali od atomske energije, a nedovoljno je alternativnih izvora energije. Cijena nafte mnogo zavisi od međunarodne nestabilnosti. U Južnom toku vidimo efikasnost, pošto on predstavlja stabilni i dugoročni energetski projekat. Učešće italijanske kompanije Eni omogućava Italiji da zauzme važno mjesto na međunarodnom energetskom tržištu. Prednosti za našu zemlju su očigledne“.

Ipak, ne pokazuju sve zemlje učasnice podjedanku dosljednost i principijalnost, kao Italija. Posljednjih godina su se pojavile teškoće sa Bugarskom, iako je još 2008.godine bio ratifikovan preliminarni bugarsko-ruski sporazum gdje se govori o učešću Bugarske u projektu Južni tok.

„SAD i određeni krugovi u EU vrše pritisak ne samo na Bugarsku, već i na Srbiju- koja je takođe ključna balkanska karika Južnog toka“, izjavio je Nikola Vrzić, srpski politikolog, novinar lista Pečat:

„Ono što je nesporno da Južni Tok je od velikog ekonomskog i političkog značaja za Srbiju zbog toga što učvršćiva ekonomske i političke veze sa Rusijom koja se jedino pokazala iskreni saveznik i prijatelj Srbije- Ali ja, nažalost, očekujem da će u Srbiji nastaviti neke tihe opstrukcije čitavog posla. U Srbiji je negdje oko osam godina bilo dosta antiruske propagande. Političke stranke, koje su vezane sa Zapadom, a takvih je, nažalost, većina u Srbiji, i medije, koji se finansiraju sa Zapada, učinile su sve što su mogli da ne dođe do tog sporazuma. Na sreću, one nisu uspjele u tome“.

Kako je saopštio ovih dana komesar za energetiku EU Ginter Etinger, pitanja saradnje EU i Rusije u energetskoj oblasti,razmatraće se u okvirima Redovnog savjeta partnerstva Ruisja- EU.

Vjerovatno se radi o razradi opšteg pristupa zemalja izgradnji gasovoda Južni tok. U suprotnom, upravo EU, a ne Rusija može da se nađe van evropskog energetskog polja.

Podsjetimo da Turska ne planira da učestvuje u projektu izgradnje gasovoda „Južni tok“ jer namjerava da bude učesnik u projektima „Nabuko“ i TANAP, u kojima je akcionar.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!