Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Juzni tok ipak po planu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

„Gasprom” i dalje sa svojim partnerima radi na projektu Južni tok. Nije rečeno da će projekat Južni tok biti obustavljen, a projekat je uvek bio povezan sa Ukrajinom, saznaje „Politika” iz izvora bliskim „Gaspromu”.

Magistralni gasovod Južni tok gradiće se po planu i u predviđenom roku, tako da nema govora da se taj projekat „ljulja”. Gradnjom ovog gasovoda omogućava se dotok ruskog gasa Evropi iz drugog smera, a ne samo preko Ukrajine, što povećava sigurnost snabdevanja ovim energentom, a što je prioritet Rusije kao izvoznika, potvrdio je juče za „Politiku” Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, odgovarajući na spekulacije da je prvi čovek „Gasproma” Aleksej Miler pre dva dana rekao da bi Rusija mogla da odustane od gradnje tog velikog objekta.

On veruje da je izjava Alekseja Milera, prvog čoveka „Gasproma”, izvučena iz konteksta, podsećajući da je „Gasprom” pre par dana obećao da će se Južnim tokom, koji će biti pušten u rad 2015. godine, Evropi isporučivati do 63 milijarde kubika gasa, pa je čak i precizirana kopnena deonica gasovoda i njena krajnja tačka.

Da Rusija ima ozbiljne namere da Evropu snabdeva gasom iz različitih pravaca, a ne samo preko Ukrajine, dokaz je i nedavnopuštanje u rad drugog, više milijardi dolara vrednog projekta, Severni tok, po dnu Baltičkog mora, koji omogućava direktnu isporuku 7,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, uz mogućnost udvostručenja kapaciteta.

U celom poslu oko gradnje Južnog toka „Gasprom” nije sam, naglašava Bajatović i podseća da su zeleno svetlo za gradnju dali Nemačka, Francuska, Italija… Imajući to u vidu, Južni tok ostaje glavni energetski projekat, odnosno „južni gasni koridor”.

Upitan da li bi razlog ovakve najave prvog čoveka „Gasproma”, ukoliko su mediji tačno preneli njegovu izjavu, mogao da bude posledica trećeg energetskog paketa Evropske unije, kao i pozicije Turske, s kojom Rusija još nije uspela da postigne dogovor oko izgradnje u njenim teritorijalnim vodama, izvor upućen u gasne prilike kaže da je Severni tok zaobišao Poljsku, pa je ipak izgrađen, zašto onda ne bi i Južni tok zaobišao Tursku.

Glavni konkurent projektu Južni tok je Nabuko, koji planiraju SAD i Evropska unija. Oba projekta uključuju Tursku, te bi to mogao da bude razlog odugovlačenja turskih vlasti koje žele da procene ko će ponuditi više, kaže ovaj izvor.

Poslednju reč o isplativosti projekta daće studija izvodljivosti, ističe on, naglašavajući da ne veruje da bi do odustajanja moglo doći, bez obzira na to što prve računice pokazuju da bi proširenje Ukrajinskog gasovoda za Rusiju bilo tri puta jeftinije nego gradnja novog.

Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije, kaže da sumnja da je izjava prvog čoveka Milera doslovce preneta i pita kojoj to zemlji preko čije teritorije gasovod treba da prođe ne odgovara da ovakav projekat zaživi. Sve zemlje računaju na sigurno snabdevanje gasom, što se u slučaju Ukrajine nije pokazalo, a mogu da računaju i na zavidnu zaradu od tranzita, zaključuje on.

Iako je „Politika” juče zatražila bliže objašnjenje iz centrale „Gasproma”, odgovor nije stigao.

Izvor politika.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!