Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene električne energije kretale su se od 76 do 131 evro po MWh u 43. nedelji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U 43. nedelji, neka evropska tržišta električne energije beleže pad cena električne energije, dok su druga prijavila rast cena. Ovo je rezultat geopolitičke napetosti na Bliskom istoku u kombinaciji sa relativno tolim vremenom, zbog čega su skladišta prirodnog gasa gotovo puna.

U regionu JIE, cena električne energije na berzama je pala na polovini tržišta, dok su ostala tržišta zabeležila rast. Italija, Bugarska, Rumunija i Turska zabeležile su niže cene električne energije za 12%, 2,5%, odnosno 1%, uglavnom zbog veće proizvodnje vetra.

S druge strane, Grčka, Srbija, Mađarska i Hrvatska prijavile su više cene električne energije u odnosu na 42. nedelju za 6%, 4%, 3%, odnosno 2%.

Sva tržišta su zabeležila cene električne energije iznad praga od 100 €/MWh, osim Turske. Cene električne energije kretale su se između 76 i 131 €/MWh, pri čemu su veleprodajne cene električne energije bile najniže u Turskoj, sa 76,35 €/MWh, a sledi Hrvatska, sa 108 €/MWh.

Italijansko tržište je zabeležilo najviše cene u regionu, sa prosekom od 131,1 €/MWh tokom nedelje i padom od 12% u odnosu na prethodnu nedelju. Sledi Grčka koja je zabeležila rast cene električne energije od 6% u odnosu na 42 nedelju, na 119,9 €/MWh.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Smanjenje proizvodnje solarne energije u 48. nedelji

U poslednjoj nedelji novembra cene na vodećim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Ovo povećanje je posledica pada temperatura, što je povećalo potražnju za električnom energijom. Osim toga, proizvodnja obnovljive energije bila je manja nego...

Evropa: Cene struje su progresivno porasle u 48. nedelji

Tokom nedelje od 27. novembra dnevne cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije progresivno su rasle. Najviše cene zabeležene su u četvrtak, 30. novembra. Na iberijskom tržištu cene su u proseku bile više nego prethodne nedelje. Najveći rast zabeležilo je...

Crna Gora: Višak električne energije dostići će 800 GWh u 2023.

Prema Energetskom bilansu, proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2023. godini premašiće potrošnju za 800 GWh. Očekuje se da će izvoz električne energije dostići četiri odsto BDP-a. Za  narednu godinu planiran višak od oko 500 GWh jer se očekuje prosečna hidrološka godina,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!