Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene će pasti na 180 evra po MWh zahvaljujući nižoj ceni goriva – EQ

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pad cene goriva trebao bi rezultirati sniženjem spot cena u Jugoistočnoj Evropi na oko 180 evra po MWh ove nedelje, prema podacima Energy Quantified-a.

EQ je smanjio svoje predviđanje za spot cene ove nedelje nakon što su evropske cene gasa osetno pale nakon prošlonedeljne objave ruskog predsednika Vladimira Putina da će najveći evropski snabdevač Gazprom povećati izvoz u region od 8. novembra. Front-month ugovor na TTF kretao se oko 68 evra po MWh, znanto ispod rekorda od 162 evra po MWh koji je postignut početkom oktobra. 

To je rezultiralo time da su kraktoročni marginalni troškovi elektrana na gas pali za oko 40 evra po MWh na nedeljnom nivou, rekao je u utorak Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspret za hidrologiju pri EQ-u, koji smatra da će pad cene goriva imati veći uticaj na spot cene u JIE od pada namačke proizvodnje vetra.

Regionalne spot cene trebale bi iznositi u proseku od 176,66 evra po MWh u Sloveniji do 182,16 evra po MWh u Bugarskoj ove nedelje, u odnosu na 211,55 evra po MWh i 197,95 evra po MWh koliko je bilo prognozirano za ove zemlje prošle nedelje.

Dan unapred cena za bazno opterećenje za isporuku 3. novembra bila je najviša u Srbiji – 209,61 evra po MWh na berzi SEEPEX. Treba napomenuti da srpsko dan unapred tržište i dalje nije kaplovano sa drugim tržištima i operiše u izolovanom režimu. Cene su iznosile od 194,12 evra po MWh do 196,32 evra po MWh na ostalim regionalnim dan unapred tržištima.

Čekajući ruki gas

Za sledeću nedelju EQ prognozira da će proizvodnja vetra u JIE i centralnoj i zapadnoj Evropi biti nešto niža od normalne, iznoseći u proseku 13,8 GW u Nemačkoj i 0,8 GW u Rumuniji. Kombinovana proizvodnja hidroenergije u Rumuniji i Srbiji trebala bi iznositi 2,8 GW.

Osnovni izgledi za tržište JIE u idućoj nedelji pokazuju da region može očekivati niže temperature iduće nedelje. U Rumuniji, one će pasti sledeće nedelje 5,1C do 4,3C u proseku, 2,2C ispod normale. 

EQ ne očekuje da će pad temperatura uticati na povećanje spot cena u JIE. „Značajniji je uticaj povećanja snabdevanja iz Rusije sledeće nedelje, što će najverovatnije imati uticaj na pad cena“, rekao je Ellefsen. 

Prema trenutnim očekivanjima, spot cene u JIE trebale bi iznositi u proseku od 170,14 evra po MWh u Sloveniji do 176,82 evra po MWh u Bugarskoj. Prosečne spot cene u Rumuniji trebale bi biti nešto više – 183,24 evra po MWh. 

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region: Da li je mogao da ae spreči raspad elektroenergetskog sistema u četiri zemlje regiona

Ono što veoma zabrinjava jeste činjenica da su sva četiri EES radila u prethavarijskom stanju i da nijedna dispečerska služba nije angažovala hladnu rezervu u svom sistemu Kada je u petak 21. juna došlo do potpunog ili delimičnog raspada elektroenergetskih...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 108 evra/MWh u 24. nedelji

U 24. sedmici 2024. godine cene električne energije u jugoistočnoj Evropi pale su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 19 odsto, zbog stabilne potražnje za električnom energijom i nižih cena gasa. U regionu jugoistočne Evrope, prosečne cene električne energije...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale od 54 do 89 evra/MWh u 7. nedelji

U sedmoj nedelji cene električne energije u Evropi su snižene u odnosu na prethodnu nedelju,usled pada prosečnih cena gasa i prava na emisiju CO2, pada potražnje i povećanja proizvodnje solarne energije. S druge strane, pad proizvodnje energije vetra doprineo je višim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!