Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJedini rudnik magnezita...

Jedini rudnik magnezita u BiH ide u privatizaciju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Državno preduzeće Rudnici nemetala Kladanj, u kojem je proizvodnja prestala prije 20 godina, privatizirat će se putem dokapitalizacije i javnim prikupljanjem ponuda u velikoj privatizaciji, odlučila je Vlada Tuzlanskog kantona.

Eksploatacija magnezita u ovom rudniku prekinuta je 1992. godine, kada su tokom rata uništeni rudarski objekti, a preduzeće izgubilo tržište i mogućnost da nastavi sa neophodnim ulaganjima.

U proteklih dvadeset godina preduzeće je na životu održala Vlada Tuzlanskog kantona zahvaljujući kojoj Rudnici nemetala i danas imaju aktivan račun, potvrdio je za eKapiju ministar industrije, energetike i rudarstva TK Željko Knežiček. Početkom ove godine, uloženo je 150.000 KM za sanaciju rudnika, postavljanje podgrada, te drugih rudarsko-građevinskih radova neophodnih za siguran rad u rudniku.

“Nakon sanacije, federalna rudarska inspekcija je utvrdila da su stvoreni uslovi da se nastavi eksploatacija u rudniku. Prije tri mjeseca, inspekcija nam je postavila rok od godinu dana da se pokrene poslovanje u ovom preduzeću ili da se rudnik konačno zatvori. Vlada kantona donijela je odluku da se preduzeće ponudi na privatizaciju, gdje bi minimalna prodajna cijena državnog kapitala bila jedan milion KM”, kazao je Knežiček.

Dio od kupoprodajne cijene u iznosu od 567.200 KM bit će prebačen na račun Rudnika nemetala Kladanj, kako bi se pokrio gubitak i preduzeće dovelo na pozitivnu nulu.

Postupak prodaje provest će Kantonalna agencija za privatizaciju Tuzla, koja ima zadatak da kriterijima tendera uslovi izmirenja dugoročnih i kratkoročnih obaveza. Osim obaveza prema zaposlenicima, budući investitor treba uložiti oko 3,5 miliona KM za rekonstrukciju i modernizaciju, te zapošljavanje.

U Vladi TK ističu da na prostoru bivše Jugoslavije postoje samo četiri rudnika magnezita, dva na Kosovu, jedan u Srbiji, jedan u Kladnju, što čini ovaj rudnik atraktivnim za potencijalne investitore.

Magnezit se prvenstveno korisiti vatrostalnoj industriji, a primjenjuje se i u drugim privrednim granama, kao što su priozvodnja lijekova, kozmetike i sl.

“Namjena preduzeća se ne može promijeniti, pa će tako osnovni zahtjev prema investitorima biti zadržavanje proizvodnje mineralnih sirovina odnosno magnezita. Vlada je obavila svoj posao u pripremi za privatizaciju, preduzeće je 20 godina faktički bilo u komi, sve smo učinili da pacijenta skinemo sa aparata”, navodi Knežiček.

On ističe da bi prodaja rudnika bila dobra vijest za razvoj Kladnja, jer bi njegovim pokretanjem zaposlenje našlo oko 50 novih radnika. U slučaju neuspjele privatizacije i po smanjenoj kupoprodajnoj cijeni, Rudnici nemetala odlaze pod stečaj.

Izvor Ekapija

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!