Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoIz Renoa kažu...

Iz Renoa kažu da dolazi tezak period za evropsku industriju električnih vozila

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Evropska industrija električnih vozila suočava se sa pritiskom uvoza vozila iz Kine, koja dominira u lancu snabdevanja sirovinama za baterije, rekao je Žan-Dominik Senard, predsednik francuskog proizvođača automobila Reno.

„Mi smo u stanju da pravimo električna vozila, ali se borimo da obezbedimo naše zalihe. Postoji snažan pritisak u vezi sa uvozom kineskih električnih vozila u Evropu“, rekao je Senard.

Evropa i Sjedinjene Države pokušavaju da smanje svoju zavisnost od Kine u snabdevanju kritičnim mineralima i retkim zemnim elementima kako bi smanjili rizik od usporavanja energetske tranzicije ako geopolitičke tenzije budu dalje rasle.

Ranije ove godine, EU i SAD su se složile da počnu pregovore o Sporazumu o kritičnim mineralima , o saradnji i olakšavanju trgovine.

Ipak, kineska dominacija i nedavna kineska ograničenja izvoza dva metala pokazali su da će Evropi i SAD biti potrebno mnogo ulaganja da bi stvorili sopstvene lance snabdevanja.

Kineski uspeh električnih vozila rezultat je dugogodišnjeg  ulaganja u lanac snabdevanja i sirovine, rekao je Senard, napominjući da bi Evropi bile potrebne milijarde evra da to postigne.

Kina je prošle nedelje izazvala šok za lanac snabdevanja i tržišta čipova nakon što je najavila kontrolu izvoza dva retka zemna metala, galijum i germanijum, počevši od 1. avgusta. Ovi kritični retki zemni metali se koriste u proizvodnji mikročipova. Bivši zamenik ministra trgovine Vei Jianguo rekao je za China Daili da je ograničenje izvoza galijuma i germanijuma “samo početak” u eskalirajućem tehnološkom ratu sa Sjedinjenim Državama.

Nakon kineske objave, portparol VW-a, koji koristi galijum i germanijum, rekao je da je nemački gigant za proizvodnju automobila „spreman da preduzme mere zajedno sa svojim partnerima ako bude potrebno“.

Francuski Reno traži alternativne automobilske tehnologije sa nultom emisijom, rekao je njegov predsednik . „Tražimo alternative da izbegnemo paralizu zemlje ako, na primer, ostanemo bez baterija“, rekao je Senard za.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!