Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeIz Ministarstva ekonomije...

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da će uskoro ponovo raspisati tender za izbor konsultanta koji treba da pomogne sprovođenje tenderskog postupka za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u podmorju Crne Gore. Raniji tender je poništen jer se prija

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Francuska petrohemijska kompanija “Total” postaje akcionar ruskog nezavisnog proizvođača gasa “Novatek” i partner u projektu osvajanja jednog od najvećih ruskih nalazišta kondenzata gasa “Južni-Tambej”, koji predviđa izvoz tečnog prirodnog gasa.

Predsednik “Totala” Kristof de Maržeri i izvršni direktor i većinski vlasnik “Novateka” Leonid Mihelson su u prisustvu ruskog premijera Vladimira Putina kasno sinoć potpisali dva memorenduma o saradnji kojim se određuju uslovi partnerstva dve kompanije.

‚‚Total” će, naime, kupiti 12 procenata akcija “Novateka”, što je “po trenutnim tržišnim kotacijama približno četiri milijarde dolara” izjavio je Maržeri novinarima posle potpisivanja sporazuma u podmoskovskoj rezidenciji ruskog premijera.

U naredne tri godine francuska kompanija će uvećati svoj paket na 15 a zatim do 19,4 procenata, prenele su agencije.

Sem toga “Total” će dobiti 20 odsto udela u projektu “Jamal-LPG” čijih 51 odsto pripada “Novateku”. Projekat predviđa izgradnju fabrike tečnog gasa kapaciteta 15 miliona tona godišnje namenjenog isključivo izvozu, a koja će se puštati u rad u tri etape, 2016, 2017. i 2018. godine.

Investicije u projekat se procenjuju na 20 milijardi dolara, objavile su kompanije. U projekat “Jamal-LPG” kasnije mogu da se uključe i drugi strani partneri, s tim što će “Total” ostati najveći, ukazuje agencija Rojters.

“Novatek” ranije nije otkrivao detalje projekta “Jamal-LPG”, ali su eksperti ocenili njegovu vrednost na 30-50 milijardi dolara, smatrajući da je za realizaciju projekta neophodno učešće stranih kompanija.

Interesovanje za taj projekta ranije su ispoljavali Katar, španska kompanija “Repso,” anglo-holandska “Šel”, američke “Eksonmobil” i “Konokofilips”, kao i indijska ONGC.

Rezerve nalazišta “Južni Tambej” procenjene su na 418 milijardi kubnih metara gasa i 15 miliona tona kondenzata.

Prošle jeseni ruski vicepremijer Igor Sečin je proizvođačima tečnog gasa obećao poreske stimulacije, među kojima anuliranje poreza na dodatu vrednost i smanjene izvozne carine, dok je krajem prošle godine ministarstvo finansija ponudilo već od 2012. godine nulti porez na dodatu vrednost proizvedenog na Jamalu prirodnog gasa i kondenzata usmerenog u proizvodnju tečnog gasa.

U leto prošle godine “Novatek” je dogovorio saradnju sa ruskim monopolistom “Gaspromom” koji planira da na poluostrvu Jamal izgradi svoje kapacitete za proizvodnju tečnog gasa.

“Jamal-LPG” nije prvi veliki projekat u kome učestvuje francuski “Total”. Ova kompanija zajedno sa “Gaspromom” učestvuje u osvajanju gigantskog nalazišta kondenzata gasa “Štokman”, a drugi strani partner ruskog holdinga je norveški “Statoil”.

Kompanija “Novatek” je prošle godine proizvela 37,8 milijardi kubnih metara gasa i vise od 3,6 miliona tečnih fosilnih goriva. Rezerve “Novateka” su krajem 2010. godine iznosile 1,14 biliona kubnih metra gasa i 73 miliona tona tečnih ugljovodonika.

Kapitalizacija ovog najvećeg ruskog nezavisnog proizvođača gasa je 1. februara na Međunarodnoj moskovskoj valutnoj berzi iznosila 960 milijardi rubalja (oko 33,6 milijardi dolara).

Izvor Tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX pala na 23,8 evra po MWh

  Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze gasa CEEGEX pala je u ponedjeljak, 4. marta, na 23,78 evra po MWh. Tokom prethodne sedmice, spot cene gasa kretale su se od oko 22,2 do 24,1 evra po MWh. Na unutardnevnom...

Crna Gora: Vrednost izvoza EPCG-a dostigla 20 miliona evra u prva dva meseca

Elektroprivreda (EPCG) je u prva dva mjeseca ove godine ostvarila značajan izvoz i po tom osnovu zabilježila više od 20 miliona EUR profita, dok je uvezla oko deset miliona. Hidrološka situacija nije loša, iako snijega nije bilo. Ipak, efekti toga...

Grčka na putu da postane vodeći izvoznik struje ka Centralnoj Evropi

U bliskoj budučnosti, Grčka bi mogla da stvori milijarde evra svojoj ekonomiji kroz razvoj energetskih mreža i gasovoda sa centralnom Evropom, navodi se u studiji koju je objavila konsultantska kompanija KPGM. U studiji je navedeno i da Grčka ima...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!