Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoIstražujući razloge oskudice...

Istražujući razloge oskudice nikla na zemlji

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Nikl ima veliki značaj u brojnim industrijama zbog svoje raznovrsne primene.

Uprkos njegovom prisustvu u svakodnevnim predmetima, realnost je da je nikl izuzetno redak element na Zemlji. U ovom članku govorimo o oskudici nikla, otkrivajući faktore koji stoje iza njegove ograničene dostupnosti i ispitujući implikacije za različite sektore.

Retkost:

Izobilje u Zemljinoj kori:

Retkost nikla postaje očigledna kada se uzme u obzir njegovo izobilje u Zemljinoj kori.On  je znatno ređi u poređenju sa elementima kao što su kiseonik, silicijum i aluminijum.

Ova oskudica stavlja nikl u posebnu kategoriju, povećavajući njegovu privlačnost i potražnju.

Geološki faktori:

Nekoliko geoloških faktora doprinosi retkosti nikla. Za razliku od elemenata kao što su gvožđe ili aluminijum, koji se nalaze u znatnim naslagama, nikl je često raspršen u nižim koncentracijama.

Često se javlja u kombinaciji sa drugim mineralima, kao što su pentlandit i garnijerit, što njegovu ekstrakciju čini izazovnijom i skupljom.

Izazovi pristupačnosti i ekstrakcije:

Čak i kada se otkriju nalazišta nikla, pristup i vađenje metala predstavljaju značajne izazove. Poznate rezerve nikla se često nalaze u udaljenim oblastima, što zahteva opsežna istraživanja i razvoj infrastrukture.

Pored toga, sam proces ekstrakcije može biti otežan, uključujući tehnike kao što su podzemno rudarstvo ili topljenje na visokoj temperaturi.

Ovi faktori povećavaju cenu i složenost dobijanja nikla, dodatno povećavajući njegovu oskudicu.

Primena u industriji:

Nikl svoju primarnu primenu nalazi u proizvodnji nerđajućeg čelika. Nerđajući čelik se široko koristi u industrijama kao što su građevinarstvo, transport i proizvodnja.

Međutim, retkost nikla direktno utiče na cenu proizvodnje nerđajućeg čelika. Kako potražnja za nerđajućim čelikom nastavlja da raste, ograničena dostupnost nikla može dovesti do viših cena za krajnje potrošače.

Baterije za električna vozila:

Globalna tranzicija ka električnim vozilima (EV) značajno je povećala potražnju za niklom, posebno u proizvodnji baterija.

Katodni materijali bogati niklom, kao što su nikl-kobalt-aluminijum i nikl-mangan-kobalt, nude povećanu gustinu energije i bolje performanse.

Međutim, nestašica nikla predstavlja izazov za proizvodnju električnih vozila, što potencijalno dovodi do ograničenja u lancu snabdevanja i fluktuacija cena.

Ostale primene:

Pored nerđajućeg čelika i baterija, nikl igra ključnu ulogu u raznim drugim industrijama. Koristi se u elektronici, vazduhoplovstvu i hemijskoj proizvodnji.

Nedostatak nikla bi mogao da utiče na razvoj i isplativost ovih sektora, potencijalno podstičući izbor alternativnih materijala ili povećanje troškova.

Istraživanje alternativnih izvora:

Obzirom na ograničenu dostupnost nikla, naučnici i istraživači aktivno istražuju alternativne izvore i metode recikliranja.

U toku su napori da se razviju efikasnije tehnologije ekstrakcije, istraže mogućnosti dubokomorskog  rudarstva i istraže procesi reciklaže da bi se nikl izdvojio iz odbačenih proizvoda

Ove inicijative imaju za cilj da ublaže pritisak na postojeće rezerve i obezbede održivo snabdevanje niklom za buduće potrebe.

Nikl, uprkos svojoj sveprisutnosti u našem svakodnevnom životu, ostaje izuzetno redak element na Zemlji. Geološka distribucija, izazovi vađenja i ograničene rezerve doprinose njegovoj oskudici.

Kako se industrije i dalje oslanjaju na nikl za različite primene, njegova retkost je očigledna i dovodi do povećanih troškova i brige o lancu snabdevanja.

Međutim, tekuća istraživanja i istraživanje alternativnih izvora ulivaju nadu da će u budućnosti ovaj neprocenjivi metal biti pristupačniji.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Odlaganje priključenja projekata OIE – fer pravilo ili prepreka za investicije

Investitorima u obnovljive izvore energije, u slučaju da ne poseduju ili ne iznajmljuju kapacitete za skladištenje proizvedene struje, Elektromreža Srbije može da odloži priključenje na prenosni sistem čime bi rad njihovih elektrana bio onemogućen. Drugim rečima, investitorima u obnovljive izvore energije nadležni...

Srbija: Očekuje se potisivanje Memoranduma o strateškim sirovinama sa EU

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš...

Srbija: Počeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog gigavata solara

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa delegacijom konzorcijuma predvođenog južnokorejskom kompanijom „Hyundai Engineering“, koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage od jedan gigavat, saopštilo je ovo Ministarstvo. Ona je istakla da...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!