Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoIndustriju grafita očekuju...

Industriju grafita očekuju veliki izazovi  

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Proizvođači električnih vozila suočavaju se sa porastom cena osnovnih minerala za EV baterije.

Uprkos tome što je grafit po težini najveća mineralna komponenta u bateriji električnog vozila, njegova važnost u lancu snabdevanja EV se često zanemaruje.

Najveći svetski proizvođači automobila, uključujući Teslu Inc (NASDAK:TSLA) Elona Maska, utrkuju se da obezbede proizvod usred nestašice snabdevanja, koja se vec ranije nazirala.

U izvesnom smislu, Tesla, Tojota, Mercedes i ostali mogu da krive samo za sebe.

Iako je proizvodnja  grafita godinama bila u suficitu, neumoljivi uspon industrije električnih vozila je konstantno smanjivao zalihe.

„Pošto je grafit mineral u izobilju i postoji mnogo projekata širom sveta, postoji očekivanje da će se ponuda jednostavno povećati tokom vremena kako bi se zadovoljila ova rastuća potražnja, a time i cena. Nisam baš siguran da je ovo tačna pretpostavka“, objasnio je Majk Ralston, direktor kompanije Blencove Resources PLC .

Ralson se brine da će rast broja  novih rudnika grafita biti spor zbog restriktivnih zahteva za kapitalnim izdacima i uskih grla u objektima za testiranje pretežno u Kini.

Zapadna tržišta, uključujući SAD i Evropsku uniju, sve više traže lanac snabdevanja grafitom za sopstvene ambicije u vezi sa električnim vozilima, čime se dodatno pogoršavaju problemi na strani ponude.

Prodaja električnih vozila ubrzano raste

Globalna prodaja električnih vozila prešla je 10 miliona u 2022. godini, u odnosu na šest miliona u 2021. Očekuje se da će ove godine doći još do 50% rasta prodaje.

To je 15 miliona EV baterija, za svaku je potrebno oko 60 kilograma grafita .Reč je o ukupno 900.000 tona grafita koji će biti iskorišćen do kraja 2023.

Otprilike polovina od toga je sintetička, sa 450.000 tona prirodnog grafita.

Ništa od ovog grafita se ne može ponovo koristiti na način na koji se koriste aluminijum, bakar i cink. Štaviše, čini se da tržište sintetičkog grafita stagnira i trenutno nije rastuće tržište.

Rast broja novih rudnika koji se pojavljuju na mreži biće spor, a kako potražnja bude intenzivirana, ponuda će se boriti da održi korak.

Svako ko ima osnovno znanje o ekonomiji će vam reći da ako potražnja nadmašuje ponudu u bilo čemu, to dovodi do nestašice i to obično dovodi do povećanja cena, „posebno ako ponuda ne može da se podigne da zadovolji ovu rastuću potražnju“, primetio je Ralson.

„Verujem da dolazi do velikih promena, kao što smo videli u litijumu i drugim metalima za baterije (kobalt, nikl, mangan) u prošlosti“, rekao je Ralson, nastavljajući: „Teško je predvideti tačno kada, pošto tržišta imaju mnogo različitih delova, ali sve veća potražnja je stvarna.

„Postoji preko 200 megafabrika baterija u nekoj fazi razvoja I za sve će im trebati grafit. Ograničenja u snabdevanju o kojima je bilo reči su stvarna.”

Ovo bi moglo dovesti do potencijalne koristi za proizvođače grafita koji će neizbežno moći da ostvare bolju cenu za proizvod, iako taj sektor takođe ima svoje rizike.

Za dobrobit EV industrije, nadajmo se da će ovi novi učesnici biti dobri studenti.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....

Region: Petrol dobio kredit EBRD za e-punjače u Sloveniji i Hrvatskoj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je ljubljanskom „Petrolu“, odobrila 9,5 miliona evra vredan kredit za finansiranje programa postavljanja punjača za laka i teška električna vozila u Sloveniji i Hrvatskoj. EBRD će, kako je saopšteno, kreditom...

Srbija: Rudnik Jadar nosi nedopustivo velike rizike

Ovim tekstom za Radar izražavam načelan stav prema otvaranju rudnika u Jadru, bez ulaženja u detalje iskopavanja, prerade rude, deponovanja i vrste otpada, uticaja na biodiverzitet, ekoloških, ekonomskih i pravnih aspekata tog „poduhvata“ i analize nadoknada za gubitak ekosistemskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!