Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaIma perspektive za...

Ima perspektive za proizvodnju biodizela u Republici Srpskoj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Proizvodnja biodizela u Republici Srpskoj ima perspektivu radi ekoloških, strateških i ekonomskih razloga i zato treba povećati sjetvu uljane repice, čije je ulje odlična sirovina, rekao je šef Zavoda za industrijsko bilje u Poljoprivrednom institutu Srpske Miloš Nožinić.

On ukazuje da je potrebno raditi na animaciji stanovništva o značaju korištenja biodizela, čije su prednosti višestruke. Riječ je o obnovljivom, ekološki prihvatljivom gorivu koje ne sadrži sumpor i nema čađi.

Nožinić napominje da je za kvalitetno gorivo potrebna i kontrola, koju bi trebalo da vrše akreditovane institucije.

Poljoprivredni institut Republike Srpske posjeduje savremenu opremu za analizu kvaliteta biodizela, vrijednu oko milion maraka, ali nedostaje dodatnih 60.000 KM da bi bila kompletirana.

“Ključna riječ je kvalitet i zbog toga je važno osposobiti Institut za kontrolnu funkciju”, istakao je Nožinić.

On je naglasio da je u posljednjih nekoliko mjeseci na Institutu ovladano sa nekoliko važnih analiza kvaliteta biodizela. Osim kontrole, Institut je ove godine započeo i vlastitu proizvodnju biodizela koji koristi za svoje dizel mašine.

Za sada je za proizvodnju biodizela zainteresovan jedan broj domaćih poljoprivrednih proizvođača, ali samo za sopstvene potrebe. Pri tom procesu bi, kaže Nožinić, koristili uljanu repicu kao vlastitu sirovinu.

Nožinić je istakao da je Fabrika “Sistem ekologika” iz Srpca jedini krupni domaći proizvođač biodizela u Srpskoj, sa kojim Institut ima veoma dobru saradnju.

Vlasnik Fabrike za proizvodnju biodizela “Sistem ekologika” Nenad Kokanović rekao je da u prosjeku mjesečno proizvede oko 1.200 tona biodizela, koje izvozi na inostrano tržište.

“Kada je riječ o sirovini, i tu sve uvozimo iz inostranstva”, kaže Kokanović.

Tehnički direktor u Poljoprivrednom dobru “Semberija” Radomir Prodanović ističe da na ovim prostorima postoje potencijali za proizvodnju uljane repice, a samim tim i biodizela. Prinosi uljane repice kreću se oko tri tone po hektaru.

Uljana repica je veoma profitabilna kultura, naglašava Prodanović, ali ističe da se zbog globalnog zatopljavanja i suše veoma malo sije u individualnom sektoru.

“Zbog sve veće potražnje uljane repice na tržištu, mi smo se opredijelili da sjetvu finansiramo sami i na proljeće je ponudimo zainteresovanim kupcima na području Srpske i šire”, kaže Prodanović.

Poljoprivredno dobro “Semberija” uljanu repicu sijalo je na površinama od 300 do 700 hekatara, ali je u posljednje dvije godine umanjena zbog nedostatka padavina u avgustu.

Prodanović je napomenuo da je do prije dvije godine bilo registrovanih poljoprivrednika koji su sijali uljanu repicu, ali da su povećani rizici utjecali da obustave proizvodnju.

Osim uljane repice, za proizvodnju biodizela upotrebljavaju se i korištena ulja u restoranima i domaćinstvima.

Prema riječima stručnjaka, restorani uglavnom prodaju ta ulja kao dopunsku hranu za perad i svinje, što je opasno za zdravlje životinja i ljudi. Bilo bi, navode, mnogo korisnije da se utroši u energiju, odnosno u proizvodnju biodizela.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!