Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:Vlada proglasila TE...

Hrvatska:Vlada proglasila TE Plomin strateškim projektom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Današnja,156. sjednica Vlade prva je na kojoj će i formalno biti Boris Lalovac, kao novi ministar financija, kojemu je povjerenje dano jučer u Saboru.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) je u 2013. imala dobit od 189,3 milijuna kuna, puno više nego u 2012., a konsolidirani prihodi bili su 989 milijuna kuna, rashodi 800 milijuna kuna, dok je imovina bila 22 milijarde kuna – iznio je podatke o poslovanje ove državne banke novi ministar financija Lalovac, prenosi Večernji list.

Prošle je godine, dodaje HBOR odobrio 1256 kredita ukupno vrijednih 7,8 milijardi kuna.

– Ono što je dobro jest da je od tog iznosa 64 posto odobreno za investicije, a manje za obrtna sredstva. Vlada će u kapital HBRO-a uplatiti 2 milijarde kuna, što je više nego su učinile Vlade u prethodna 2 mandata, i to je snažan zamah HBOR-u. To je u doba kriza i snažna podrška za financiranje poduzetništva, pogotovo malog i srednjeg – objasnio je Lalovac. Premijer Zoran Milanović dodao je da je to jedina mjera vrijednosti.

Jedna od važnijih tema je i prijedlog odluke o proglašenju projekta rekonstrukcije Termoelektrane Plomin strateškim za RH. Cijeli je projekt, kojim se postojeći blok 1 mijenja blokom C, radi modernizacije i povećanja kapaciteta, “težak” oko 6,3 milijarde kuna.

Modernizacijom termoelektrane se čuva i postojeća kategorija zaštite zraka i okoliša, a pomaže i osiguranju energetske neovisnosti Hrvatske.

Stigle su tri ponude i do kraja kolovoza bit će gotova prva faza i onda slijede pregovori s investitorom. Stupanj korisnog djelovanja projekta je 45 posto, više od ostalih elektrana – istaknuto je na Vladi.

Ministar Branko Grčić spomenuo je i dosad proglašene strateške projekte, poput centra za gospodarenje otpadom Piškornica i Zračna luka Zagreb.

-Izgleda mali broj projekata, ali po vrijednosti su oni teški između 15 i 20 milijardi kuna, a stvarna cijena će se znati po objavi javnih natječaja – kazao je Grčić i ocijenio da se radi o “5 kapitalaca i nadam se da će oni biti dodatni impuls razvoju gospodarstva.”

Vlada raspravlja i o strategiji sudjelovanja Hrvatske u međunarodnim misijama i operacijama. To je, ističe se u obrazloženju prijedloga, važna komponenta hrvatske vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

Zbog specifičnog iskustva tranzicije i Domovinskoga rata, Hrvatska, koja je brzo prošla put od primateljice do davateljice snaga, želi profilirati kao zemlja koja sudjelovanjem u misijama i operacijama u inozemstvu može pridonijeti stabilizaciji kriznih žarišta.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!