Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:U HEP-u zadovoljni...

Hrvatska:U HEP-u zadovoljni razvojem projekta Plomin C

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hrvatska elektroprivreda (HEP) vrlo je zadovoljna interesom triju konzorcija za strateško partnerstvo s HEP-om u izgradnji trećeg bloka Termoelektrane Plomin te ocjenjuje da je to velik uspjeh i priznanje HEP-u.

Spremnost triju ponuđača da s HEP-om uđu u dugoročni komercijalni odnos izuzetno je vrijedna poruka za tvrtku, ali i Hrvatsku, ocjenjuju u HEP-u.

Dodaju da se izgradnja “Plomina C” može smatrati izravnim inozemnim ulaganjem vrijednim 800 milijuna eura, jer će se odvijati bez zaduženja države i HEP-a.

Riječ je o ekonomski održivom projektu za koji nisu potrebna državna jamstva niti proračunska sredstva te koji neće opterećivati bilancu HEP-a jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva u čijoj će imovini HEP sudjelovati s 50 posto, a ostali dio osigurat će strateški partner.

Strateški partner pri tome će morati dug toga društva konsolidirati u svoju bilancu, a mora biti sposoban i za izgradnju i vođenje buduće elektrane, kažu u HEP-u.

Procjenjuju da će im za prvi, grubi pregled triju obvezujućih ponuda za Plomin C trebati mjesec dana, a da će se za četiri mjeseca to jest krajem kolovoza i početkom rujna, znati s kojim će od tri ponuđača pregovori biti nastavljeni.

Potpisivanje ugovora očekuje se do kraja ove, a građevinski radovi trebali bit započeti 2015. godine.

Što se tiče dozvola, koje se moraju imati prije gradnje, ishođena je okolišna dozvola, dok procedura još nije završena oko jedne od lokacijskih dozvola, no u HEP-u oko toga ne očekuju probleme kao ni oko činjenice da je prostornim planom Istarske županije u Plominu predviđena plinska, a ne elektrana na ugljen.

Sve u svemu, drže da je 2019. godina realan rok za početak komercijalnog rada Plomina C, kada počinje teći i 20 godišnji rok u kojem će partner dijeliti dobit s HEP-om od prodaje struje.

Procjenjuje se da će novi blok u Plominu snage 500 megavata godišnje proizvoditi između 3,5 i četiri teravatsati električne energije koje će na tržište stavljati zajednička tvrtka HEP-a i partnera u gradnji. Polovicu proizvodnje kupovat će HEP, a cijena po kojoj će to činiti zapravo je glavna stvar u pregovorima. Preostala polovica stavljat će se na tržište. U konačnici, HEP-u i partneru pripast će po polovica dobiti koju ostvari njihovo zajedničko društvo.

U HEP-u napominju da će partner prilikom gradnje Plomina C morati za 30 posto ugovorenog iznosa vrijednosti radova omogućiti natjecanje hrvatskim tvrtkama. Procjenjuje se da bi domaće tvrtke mogle konkurirati uglavnom za građevinske i montažerske radove.

U HEP-u još ne iznose imena triju tvrtki koje su se javile u drugom krugu nadmetanja za strateškog partnera u izgradnji Termoelektrane Plomin C koji je okončan prekjučer. Kažu kako su obvezujuće ponude dala tri konzorcija, a objavu imena najavljuju za mjesec dana.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!