Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:MINGO-Kada će nastupiti...

Hrvatska:MINGO-Kada će nastupiti slobodno formiranje cijena?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo gospodarstva danas je priopćilo kako će se tek nakon usvajanja novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata primjenjivati slobodno formiranje cijena naftnih derivata, a kako će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. taj bi zakon mogao biti usvojen najranije na tom zasjedanju.
Ministarstvo je reagiralo na sve češće spominjanje u medijima kako će se od 1. siječnja 2014. godine cijene nafte i naftnih derivata formirati slobodno, priopćenjem u kojem pojašnjava da je prijedlog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim je regulirano slobodno formiranje cijena derivata, upućen Saboru, ali još nije usvojen.

Nacrt prijedloga zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usvojen je na 129. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 5. prosinca 2013. godine, i upućen je u Hrvatski sabor.

Tek usvajanjem novog zakona o tržištu nafte i naftnih derivata u Saboru stvorit će se uvjeti za slobodno formiranje cijena nafte i naftnih derivata na hrvatskom tržištu te sigurnu i kvalitetnu opskrbu tržišta nafte i naftnih derivata temeljenu na tržišnim principima, navode iz Ministarstva.

S obzirom da će Hrvatski sabor ponovno zasjedati tek nakon 15. siječnja 2014. novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata može biti usvojen najranije na tom zasjedanju. Nakon usvajanja u Hrvatskom saboru, zakon će biti objavljen u Narodnim novinama, te 8 dana po objavi stupiti na snagu. Tek tada će formiranje maloprodajnih cijena naftnih derivata biti slobodno, ističu iz Ministarstva gospodarstva.

Podsjećaju kako se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i prethodnim transponiranjem direktiva Europske unije u Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata postigao cilj otvaranja tržišta nafte i naftnih derivata, odnosno prisutnost više energetskih subjekata na tržištu nafte i naftnih derivata.

Naime, ukidanjem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata i Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena ukapljenog naftnog plina formiranje cijena naftnih derivata u Hrvatskoj biti će slobodno, na tržišnim principima, kao i u većini država članica EU.

Kao posljedicu toga, u Ministarstvu očekuju zdravu tržišnu konkurenciju među distributerima naftnih derivata te ističu da se na taj način potiču investicije i ulaganja u maloprodaju naftnim derivatima.

Dugoročno, u Ministarstvu očekuju i povoljne utjecaje na formiranje cijena naftnih derivata sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemlja Europske unije.

Također, prijedlogom zakona o tržištu nafte, određuje se obveza formiranja obveznih i operativnih zaliha naftnih derivata i djelovanje u slučajevima izvanrednog poremećaja opskrbe tržišta naftom i naftnim derivatima.

Vlada Republike Hrvatske moći će iznimno, u slučaju velikih poremećaja na tržištu ili ugroženosti državnih interesa – u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana, podsjećaju iz Ministarstva.

Izvor Croenergo

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!