Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:Kod Trogira otvorena...

Hrvatska:Kod Trogira otvorena vjetroelektrana vrijedna 50 milijuna eura

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu danas je otvorena vjetroelektrana u čiju je izgradnju španjolska kompanija Accione Energije investirala oko 50 milijuna eura.
U ovom vjetroparku splitsko Brodogradilište je izgradilo 20 turbina ukupne snage 30 megavata koji će godišnje proizvoditi električnu energiju za potrebe 30.000 kućanstava, i smanjit će se emisija stakleničkih plinova.

Vjetroelektranu je otvorio predsjednik Republike Ivo Josipović ocjenjujući kako je to veliki događaj jer će pučanstvo ovog dijela Dalmacije sada dugo vremena imati električnu energiju iz obnovljivih izvora.

„Posebno mi je drago da su u cjelokupnoj izgradnji vjetroparka čak 60 posto sudjelovale domaće kompanije, a to znači da Hrvatska nije zaboravila raditi i da znamo raditi”, poručio je Josipović.

Naglasio je kako u aktualnoj situaciji otvarati nove pogone i nova radna mjesta, kao što je to vjetroelektrana Blizna-Bristivica, pokazuje da Hrvatska može biti mjesto za dobru i kvalitetnu investiciju.

„Kompanije Accione Energie je iskusila i dobre i loše strane naše poduzetničke klime, ali ova vjetroelektrana je dobar primjer i za druge investitore da se angažiraju diljem Hrvatske”, kazao je Josipović.

Naglasio je kako su investicije u obnovljive izvore energije iznimno važne za Hrvatsku jer na taj način ostvarujemo nacionalne interese na području energetike – smanjujemo ovisnost o uvozu, koristimo nove izvore koji su učinkovitiji od tradicionalnih, smanjujemo uporabu fosilnih goriva, štitimo okoliš, razvijamo poduzetništvo, potičemo nove tehnologije i gospodarstvo u cjelini.

Predsjednik je posebice pohvalio Splitsko-dalmatinsku županiju jer potičući investicije čini sve da se izađe iz krize.

„Bez obzira na krizu s optimizmom gledam na budućnost Hrvatske, jer svi naši krajevi imaju neke svoje komparativne prednosti, a Splitsko-dalmatinska županija je u posebnom položaju, ne samo zbog turizma nego i radi energetske budućnost”, kazao je Josipović.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da na području županije postoji 61 lokacija za vjetroelektrane i solarne elektrane u koje može biti investirano 3,5 miljardi kuna, te se čeka izmjena protornog plana da bi se krenulo u realizaciju tih zamisli.

Ravnatelj španjolske kompanije Accione Energie za Hrvatsku Mirko Tunjić rekao je kako je u proteklih deset godina uloženo mnogo truda da bi se izgradio ovaj vjetropark. Dodao je da dolazak predsjednika Josipovića na svečanost otvaranja znači „ne samo podršku njihovoj tvrtki i grupaciji, nego i svim ozbiljnim investitorima u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj”.

„Vjerujem da ovaj primjer, kao i ostali projekti realizirani do sada trebaju poslužiti Vladi RH, koja upravo ovih dana odlučuje o budućnosti sektora obnovljivih izvora energije (OIE), da napravi zaokret u svojoj politici i potakne investicije u OIE, jer Hrvatska treba smanjiti uvoz električne energije, povećati energetsku neovisnost a posebno iskoristiti potencijale ove industrije za stvaranje novih radnih mjesta”, naglasio je Tunjić.

Upozorio je kako su investitori i proizvođači iz obnovljivih izvora energije nazadovoljni predloženim Nacionalnim akcijskom planom (NAP) za OIE te je pozvao Vladu RH da vodi računa o potencijalima obnovljivih izvora energije koji mogu i trebaju biti nacionalni interes.

Na upit novinara nakon svečanosti otvaranja, kako komentira Tunjićevo nezadovoljstvo Nacrtom akcijskog plana za OIE, te kako tumači činjenicu da na svečanosti otvaranja nije bio nitko iz Vlade RH, predsjednik Jospipović je odgovorio da su to pitanja “o stvarima koje ne znam i ne može znati”.

„Kada je riječ o ulaganjima, država ulaže koliko može, znate da imamo proračunske poteškoće i da je kriza. Prema tome država će u ovakve projekte ulagati onoliko koliko je to moguće”, rekao je Josipović.

A potpredsjednik španjolske komanije „Accione Energije” Juan Ignacio Entre Canales je pozvao hrvatske vlasti da „još više nastave poticati razvoj obnovljivih izvora energije i na taj način prate pravac koji je zacrtala EU da u Europi do 2020. godine 20 posto proizvedene energije potiče iz obnovljivih izvora”.

Poručio je da će komanija Accione Energie nastaviti svoj angažman na dva nova projekta vjetroelektrana u Hrvatskoj ukupne snage 75 megavata.

Govoreći o važnosti razvoja obnovljivih izvora energije Canales je istaknun kako će se u Vjetroparku Blizna-Bristivica zaposliti 500 radnika, te da je konzorcij hrvatskih tvrki sudjelovao u izgradnji vjetroelektrane, a posebice je važno da su turbine građene u splitskom brodogradilištu.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!