Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:HERA usvojila novu...

Hrvatska:HERA usvojila novu Metodologiju; HEP uskoro pojeftinjuje struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) danas je donijelo Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, a nakon čega se očekuje da će Hrvatska elektroprivreda (HEP) sniziti cijene struje za kućanstva za 6 do 7 posto. U HEP-u se danas nije moglo doznati koliko bi točno i kada električna energija mogla pojeftiniti.

No, ostane li HEP pri onome što je najavio početkom srpnja, kućanstva bi s početkom listopada mogla imati u konačnici 6 do 7 posto nižu cijenu struje.Naime, HEP je 8. srpnja podnio HERA-i zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto.

Uz takav zahtjev, poskupljenje bi u konačnici bilo manje (6 do 7 posto) s obzirom da se ukupna cijena električne energije, uz proizvodnu komponentu, sastoji i od naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Koliko će točno biti HEP-ovo pojeftinjenje više bi se trebalo znati sutra za kada su iz HEP-a najavili izjave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predsjednika Uprave HEP-a Tomislava Šerića u povodu donošenja nove Metodologije.

Iz HERA-e u priopćenju sa sjednice Upravnog vijeća navode kako se novom Metodologijom, koja će stupiti na snagu prvog dana od dana objave u Narodnim novinama, određuju način i kriteriji prema kojima opskrbljivač kupaca u okviru univerzalne usluge, a to je trenutno HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o., nabavlja električnu energiju, tarifni modeli, tarifni elementi i tarifne stavke, kao i postupak za određivanje, odnosno promjenu iznosa tarifnih stavki.

“Glavni su ciljevi Metodologije uvođenje transparentnih tržišnih uvjeta nabave i prodaje električne energije za opskrbu kupaca u okviru univerzalne usluge (isključivo kategorije kućanstvo) te stvaranje stabilnih i predvidljivih uvjeta poslovanja opskrbljivača”, navode iz HERA-e.

Metodologija obvezuje opskrbljivača da svakih šest mjeseci dostavljati dokumentaciju HERA-i na temelju koje će HERA razmatrati mogućnost za eventualnu korekciju cijena.

“U prijelaznom razdoblju (do kraja 2014. godine) opskrbljivač također ima mogućnost korigirati iznose tarifnih stavki uz uvjet da korekcija ne smije prijeći gornju granicu cijene utvrđene ovom Metodologijom. Takva korekcija provodi se po pojednostavljenoj proceduri, po kojoj opskrbljivač samo obavještava regulatora o svojoj odluci (uz dostavu dokumentacije HERA-i)”, navodi se u priopćenju.

U iznimnom slučaju, ako dođe do velikih poremećaja na tržištu električne energije, opskrbljivaču je omogućeno da zatraži povećanje iznosa tarifnih stavki, a u tom je slučaju dužan podnijeti zahtjev za promjenu tarifnih stavki HERA-i koja odlučuje o njegovom zahtjevu, ističu iz HERA-e.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!