Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:HEP ulazi na...

Hrvatska:HEP ulazi na tržište plina

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je danas da će Vlada opskrbu distributera, koji plin plasiraju domaćinstvima, od 1. travnja pa u sljedeće tri godine s Inine tvrtke Prirodni plin prebaciti na Hrvatsku elektroprivedu (HEP) te da plin sigurno neće poskupjeti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto država dio plinskog biznisa prebacuje iz Ine u HEP i što će to donijeti potrošačima, rekao je da prema propisima iz Trećega energetskog paketa Europske unije države članice moraju osigurati opskrbu plinom za domaćinstva i industriju.

Vlada je, kaže Vrdoljak, ocijenila da je sadašnji “opskrbljivač opskrbljivača” u javnoj usluzi, a to je Inina tvrtka Prirodni plin, višegodišnji gubitaš te je odlučila da od 1. travnja obvezu opskrbe distributera u javnoj usluzi prebaci na HEP za razdoblje od tri godine.

Za domaćinstva to će sigurno značiti da plin neće poskupjeti, što bi se pak vrlo vjerojatno dogodilo kada bi distributeri na slobodnom tržištu pokušavali kupiti plin, kaže Vrdoljak.

“Znači, plin neće poskupjeti, a hoće li imati istu cijenu kao sada ili pojeftiniti, pokazat će vrijeme”, dodaje.

Ministar smatra najvažnijim da, sukladno Trećem energetskom paketu, Vlada na ovaj način osigurava sigurnu opskrbu domaćinstava plinom proizvedenim na teritoriju Republike Hrvatske.

Vrdoljak očekuje da će Inina reakcija na ustupanje dijela plinskog biznisa HEP-u biti pozitivna.

Opskrbljivač na veleprodajnom tržištu, koji se u stručnim krugovima naziva i opskrbljivač opskrbljivača, prema Zakonu o tržitu plina je tvrtka kojoj domaći proizvođač, a to je u Hrvatskoj Ina, po reguliranoj cijeni prodaje plin, a onda ga ona prodaje distributerima također po reguliranoj cijeni. Potom distributeri opskrbljuju krajnje korisnike.

Problem s tim sustavom u Hrvatskoj je nastao jer se Hrvatska Glavnim plinskim ugovorom 2009. godine obvezala preuzeti Inin plinski biznis izdvajanjem tvrtke Prirodni plin iz Ine te kupovati od Ine domaći plin po cijeni uvoznog.

Međutim, zbog političko-sudskog zapleta u slučaju Sanader-MOL, Prirodni plin nije izdvojen iz Ine, ta tvrtka i dalje prodaje plin distributerima po reguliranoj cijeni, a kupuje od Ine po višoj, pa je nagomilala gubitke koje MOL-ovi pregovarači s Vladom o Ini smatraju dugom. Vlada ne priznaje dug pozivajući se na sudsku presudu po kojoj je Glavni plinski ugovor dio korupcijskih aktivnosti bivšeg premijera Ive Sanadera, koje je imao s predstavnicima MOL-a.

U Ministarstvu gospodarstva ističu da mnoge europske zemlje djelomično ili potpuno kontroliraju cijene plina te da se Hrvatska odlučila za srednju varijantu regulirane cijene za kućanstva i neregulirane za industriju. Procjenjuju da ulazak HEP-a na tržište plina toj kompaniji neće bitno utjecati na krajnji poslovni rezultat.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!