Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Zahtjev HEP-a...

Hrvatska: Zahtjev HEP-a o cijeni struje za kućanstva treba biti usklađen s zakonom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) zasad nije odlučivalo o zahtjevu Hrvatske elektroprivrede za smanjivanje proizvodne komponente cijene električne energije za kućanstvo zato što takav zahtjev, prema postojećim propisima, treba biti usklađen s postojećim zakonskim okvirom, saznaje se danas iz HERA-e.

Time iz te agencije demantiraju kao “potpuno netočne” neke medijske napise o tome kako HERA nije dosad donijela odluku o HEP-ovom zahtjevu za snižavanjem cijene struje za kućanstva zbog odlaska na godišnji odmor šefa HERA-e i da je onemogućila HEP da donosi strateške odluke o cijenama i tako reagira na poteze konkurencije te da će potrošači zbog toga još mjesecima plaćati skuplju struju, što bi ih naposljetku moglo motivirati da HEP zamjene nekom od konkurentskih tvrtki.

Iz HERA-e pojašnjavaju kako novi Zakon o tržištu električne energije ne poznaje više regulaciju cijena proizvodnje električne energije za kućanstva nego samo za opskrbu električnom energijom za kategoriju kućanstvo u okviru tzv. univerzalne usluge.

HERA je, prema tom zakonu, dužna donijeti odgovarajuću tarifnu metodologiju, temeljem koje će se odrediti tarife za takvu opskrbu. HERA je već izradila prijedlog metodologije za univerzalnu opskrbu, o kojem je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću (od 2. kolovoza do 2. rujna).

Nakon završetka javne rasprave Upravno vijeće donosi tu metodologiju što je, prema novom Zakonu o tržištu električne energije, preduvjet za odlučivanje o HEP-ovom zahtjevu.

Dakle, ističu iz HERA-e, do odgađanja odluke o predloženom HEP-ovom pojeftinjenju cijene električne energije za tarifne kupce (kućanstva) došlo je zato što se prema novom zakonu proizvodnja električne energije više ne obavlja kao javna usluga (koja se regulira) nego je regulirana djelatnost samo opskrba električnom energijom u okviru univerzalne usluge za kupce iz kategorije kućanstvo.

Stoga se više ne može primijeniti dosadašnji Tarifni sustav za proizvodnju električne energije jer je u suprotnosti s novim Zakonom o tržištu električne energije.

Osim toga, dodaju, na temelju novog zakona i metodologije zahtjev HERA-i za promjenu iznosa tarifnih stavki više ne podnosi HEP d.d. (koji ga je i poslao), nego HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o.

U HERA-i zato očekuju da će, čim nova metodologija stupi na snagu, HEP-ODS poslati takav zahtjev usklađen s novim propisima, dok će HERA što prije bude moguće, a svakako u zakonski propisanom roku, donijeti odluku.

Istodobno napominju i da HEP d.d., osim što opskrbljuje tarifne kupce putem HEP-ODS-a po reguliranim uvjetima, ima i tvrtku HEP-Opskrba d.o.o. koja, kao i ostale slične tvrtke, radi na tržišnim principima pa joj nije potrebna suglasnost HERA-e da kućanstvima ponudi niže cijene te tako jeftinijom cijenom konkurira na tržištu električne energije ne čekajući nove regulatorne uvjete.

HEP je 8. srpnja HERA-i poslao zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto, a tada su iz HEP-a izvijestili da bi, prihvati li se taj prijedlog, krajnja cijena struje za kućanstva u prosjeku mogla biti niža za 6 do 7 posto.

Izvor business.hr

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Kontraverze oko ponovnog otvaranja rudnika olova u Karamanici

Otvaranje rudnika olova, cinka i bakra u Karamanici kod Bosilegrada, smatraju ekološki aktivisti, predstavlja ozbiljnu pretnju za životnu sredinu, ali i zdravlje ljudi jer bi štetne materije mogle da završe u rekama koje su i izvori vode za piće...

Srbija: Na prodaju rudnik zlata Lece

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju Koncerna Farmakom MB - rudnik Lece kod Medveđe. Procenjena vrednost pravnog lica je nešto više od 8 milijardi dinara (oko 69 mil EUR), a početna cena na javnom nadmetanju iznosi 50%...

Srbija: Potrebno je obrazovati stručnjake koji će da vode energetsku tranziciju

Energetska tranzicija zahteva inovativne tehnologije, velika ulaganja, strateško planiranje i širok spektar novih stručnjaka, navela je docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Jelena Stojković Terzić, istakavši da Srbija mora da ulaže u obrazovanje stručnjaka koji su ključni za sprovođenje...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!