Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Vrdoljakovo ministarstvo...

Hrvatska: Vrdoljakovo ministarstvo o Ini i Rusima-Ne želimo komentirati

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Hrvatska Vlada razgovara s ruskom naftnom kompanijom Rosneft o prodaji dijela državnog udjela u INA-Industriji nafte, nastojeći tako riješiti spor s mađarskim MOL-om po pitanju kontrole nad hrvatskom kompanijom, piše Bloomberg, što u Ministarstvu gospodarstva nisu danas htjeli komentirati.

“Hrvatska je Vlada otvorila pregovore s mađarskim MOL-om oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu i ti pregovori počinju 18. rujna”, kažu u Ministarstvu gospodarstva, dodajući kako ne žele komentirati hoće li će tko u međuvremenu iskazati interes za Inu.

Bloomberg, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, piše da je Hrvatska spremna smanjiti svoj udjel u Ini na 25 posto plus jednu dionicu, uz uvjet da je MOL također spreman prodati svoj udjel. Iz Rosneftova odjela za odnose s javnošću, kao i iz mađarskog MOL-a, Bloombergu nisu bili spremni komentirati tu informaciju.

Hrvatska Vlada uskoro počinje pregovore s MOL-om o izmjenama dioničarskog ugovora o Ini. MOL u Ini drži 49,08, a hrvatska država 44,84 posto udjela. Pregovori Vlade i MOL-a o Ini počet će 18. rujna, a Vlada je početkom kolovoza u pregovarački tim imenovala ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića.

Ministar gospodarstva Vrdoljak u jutrošnjoj je emisiji “Poslovni tjedan” Hrvatskog radija izjavio kako očekuje konstruktivne razgovore s MOL-om. Na pitanje treba li država ostati među glavnim dioničarima u Ini, u svjetlu špekulacija prema kojima Vlada u slučaju neuspjeha pregovora s MOL-om razmišlja o mogućnosti izlaska iz vlasničke strukture Ine, Vrdoljak je odgovorio da država sigurno neće izići iz vlasničke strukture jer je Ina strateška kompanija.

“Nikad, dok sam ja ministar gospodarstva, Ina neće biti podružnica MOL-a i to će biti prvi uvjet pregovora, nego zasebna kompanija u kojoj MOL i Republika Hrvatska mogu naći zajednički interes”, rekao je Vrdoljak. Kazao je kako očekuje da će MOL vidjeti ozbiljan državnički pristup pregovorima o interesima Vlade, države i građana u Ini.

“Bit će vrlo sustavno pripremljeno. Moramo sve otvorene teme vrlo ozbiljno raspraviti. Prvo, zaustavljanje bilo kakvih procesa restrukturiranja ili dijeljenja otkaza dok traju pregovori, a nakon toga ćemo razmijeniti stajališta u vezi upravljanja”, kaže Vrdoljak. Po njegovim riječima, Ina ne može raditi i njome se upravljati izvan Zakona o trgovačkim društvima te to hitno treba promijeniti. Potom slijede velika otvorena pitanja, a to su rafinerije, ugovor o plinskom poslovanju te dosadašnja i buduća veleprodajna trgovina naftom, kazao je Vrdoljak.

Ministar Vrdoljak je, inače, u lipnju ove godine s predsjednikom Upravnog odbora Rosnefta Igorom Sechinom potpisao zajedničku izjavu o interesu za investiranje u energetski sektor Hrvatske, a s ciljem podržavanja Rosnefta u istraživanju mogućnosti za provođenje takvih različitih projekata u Hrvatskoj.

Početkom kolovoza austrijska agencija APA prenijela je izjavu visokopozicioniranog dužnosnika MOL-a da će mađarska kompanija prodati svoj udjel u Ini, ako ne uspije još jedan pokušaj da s hrvatskom Vladom postigne dogovor oko Ine.

“Ako i nakon toga budu sprječavane odluke, primjerice o velikim ulaganjima, MOL namjerava prodati svoj udio od 49 posto u Ini. Međutim, ni preuzimanje većinskog udjela u Ini nije isključeno”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Ako Hrvatska ne bude spremna na kompromis, MOL će morati svoj udio prodati, ako bude morao i Rusima, čijim naftnim kompanijama sada ne želi prepustiti naftno tržište jugoistočne Europe, objavila je tada APA.

Izvor Poslovni

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!