Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHrvatska smanjila akcize...

Hrvatska smanjila akcize na goriva

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Hrvatska vlada odlučila je na današnjoj vanrednoj sednici da akcize na sva pogonska goriva snizi za 0,15 kuna (2 centa) po litri, zbog nestabilnosti svetskog tržišta sirove nafte i nastojanja da umanji njegovo štetno delovanje na maloprodajnu cenu pogonskih goriva.

Smanjenje akciza (trošarina) važi od 8. marta do kraja ove godine. Za plavi dizel, odnosno dizel koji se prodaje po povlašćenoj ceni za ribare i seljake ukida se naknada koja je bila ekvivalent akcizama.

Ministarka finansija Martina Dalić je nakon sednice vlade novinarima izjavila je da smanjenje akciza znači manje budžetske prihode od otprilike 25 miliona kuna (3,37 miliona evra) mesečno.

Dalićeva je ocenila da, s obzirom na nestabilnost na ukupnom tržištu nafte i s obzirom na pritiske koji se javljaju, budžet može podneti smanjenje zbog toga što je tek početak godine.

Ona je izjavila i da će vlada, ako se i kada cene nafte stabilizuju i počnu ponovno da padaju, razmotriti mogućnost vraćanja trošarina na iznos na kome su bile pre ovog sniženja.

Iako su akcize smanjene, cena pojedinih goriva preći će psihološku granicu od 10 kuna (1,35 evra), izveštavaju elektronski mediji.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!