Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Profit INA-e...

Hrvatska: Profit INA-e 133 miliona evra u prvih šest meseci

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EBITDA (dobit pre kamata, poreza i amortizacije) INA grupe u prvih devet meseci ove godine iznosila je 2,3 milijarde kuna (305,4 miliona evra), dok je neto dobit milijardu kuna (132,8 miliona evra) i predstavlja oporavak u odnosu na negativni prošlogodišnji rezultat. 

Istraživanje i proizvodnja nafte i gasa je glavni pokretač rezultata s EBITDA od 1,6 milijardu kuna (212,4 miliona evra), što predstavlja rast podstaknut najprije boljom prosečnom ostvarenom cenom ugljovodonika na nivou od 58 dolara za boe. Ipak, prirodni pad proizvodnje nastavlja se na svim proizvodnim poljima. 

Rezultat rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, dostigao je milijardu kuna (132,8 miliona evra) kao rezultat bolje turističke sezone od očekivane, izvestila je INA. 

Ulaganja su povećana u svim delatnostima u  poređenju sa  prvih devet meseci 2020. godine. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje glavno strateško ulaganje, čiji je cilj unapređenje dugoročne tržišne pozicije rafinerijske delatnosti. Istovremeno, izgradnja profitabilnog portfolija istraživanja i proizvodnje nafte i gasa u Egiptu nastavlja se očekivanim aktivnostima istraživanja i razrade u novostečenom udelu u Bloku 10.

Nova kampanja bušenja 

„Kao nastavak na neviđena previranja na tržištu tokom 2020. godine, ovu godinu obeležava povoljnije eksterno okruženje, iako se poremećaji u svetskoj ekonomiji nastavljaju. Cene nafte i gasa nisu se samo oporavile, već ih je nagli porast potražnje pogurao daleko preko očekivanih, s nivoima cene nafte Brent preko 70 dolara po barelu u trećem tromesečju 2021. i daljim rastom u četvrtom tromesečju. Takvo okruženje povećalo je prihode INA grupe na nivo već od 16 milijardi kuna (2,12 milijardi evra)“, izjavio je predsjednik Uprave INA-e Sandor Fasimon. 

Ovaj skok cena, nastavio je, osnovni je pokretač snažnih rezultata, posebno u delatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa koja je ponovo najveći generator novca. 

„Ipak, moramo biti svesni kako je ovo olakšanje podstaknuto izvana i da nastavak prirodnog pada proizvodnje ostaje izazov. Kako bismo odgovorili na taj izazov, INA će nastojati da maksimizira hrvatski portfolio, kako na kopnu tako i u podmorju, novom kampanjom bušenja čiji je cilj povećanje proizvodnje gasa“, rekao je, dodajući kako se prodaja rafinerijskih proizvoda povećala na ključnim tržištima, dok su se maloprodajne prodajne količine oporavile za 14 posto u poređenju sa prvih devet meseci 2020. godine, koje je uglavnom obeležila pandemija. 

„Ovo je rezultat turističke sezone bolje od očekivanog, što je vidljivo i u delu goriva i ne-goriva. Rafinerijske marže, iako trenutno pokazuju znakove oporavka, ostaju glavni činilac koji utiče na profitabilnost delatnosti i ujedno predstavljaju rizik za buduće izglede“, naglasio je. 

„Kapitalna ulaganja tokom prvih devet meseci 2021. povećana su za 20 posto, pri čemu se otprilike polovina odnosi na rafinerijsku delatnost. Nadamo se da će se šokovi na tržištu, kojima svedočimo u prošloj i ovoj godini, uskoro stabilizovati. Bez obzira na to u kojem smeru će se tržišna situacija razvijati, INA je posvećena osiguravanju stabilnog novčanog toka kako bi u narednom razdoblju sprovela sve strateške projekte koji su započeti“, zaključio je.

Izvor: energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!