Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Linić, Zakon...

Hrvatska: Linić, Zakon o privatizaciji Ine ne treba menjati

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministar financija Slavko Linić izjavio je večeras kako u Ministarstvu financija smatraju da je Zakon o privatizaciji Ine u skladu s pravilima EU i pravilima o tržišnoj utakmici te kako ga nije potrebno bitno mijenjati. Linić je potvrdio da je Ministarstvo financija dobilo prijedlog izmjena Zakona o privatizaciji Ine.
Kako je SEEbiz poslijepodne pisao, tim bi se izmjenama u sklopu usklađivanja s pravilima EU, iz Zakona izbrisao članak 10. o zaštiti interesa Republike Hrvatske.

“U Ministarstvu financija smatramo da je Zakon u skladu s europskom regulativom i da ga nije potrebno bitno mijenjati”, kazao je Linić u Temi dana HTV-a.

Najavio je da će resor financija pripremiti elaborat oko tog dijela.

Ne mislim da ćemo se složiti, ali u ovom slučaju mogu reći svoje mišljenje, rekao je Linić ponavljajući kako u njegovu ministarstvu smatraju da je Zakon u skladu s pravilima EU, u skladu s pravilima o tržišnoj utakmici, te da ga ne treba mijenjati.

U Ministarstvu gospodarstva danas poslije podne se vezano za najave izmjena Zakona o privatizaciji Ine samo moglo doznati kako se izmjene pripremaju i kako će njima zakon biti usklađeno s europskim pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Portal energetika.net danas je objavio kako je Vlada pripremila nacrt izmjena Zakona o privatizaciji Ine prema kojima se država, u sklopu pridruživanja EU, odriče posebnih prava u Ini sadržanih u članku 10.

Taj bi se članak, pod nazivom Zaštita interesa i sigurnosti RH, ukinuo, a takva bi odredba stupila na snagu pristupanjem Hrvatske EU, najavljuje taj portal uz napomenu da je u posjedu nacrta prijedloga.

Članak 10. Zakona o privatizaciji Ine regulira zaštitu interesa države u Ini, odnosno neka posebna prava kao što su kontrole nad promjenama u vlasništvu, pravu veta na određene odluke uprave društva, itd.

Taj članak regulira i da u slučaju postupka likvidacije nad Inom ili njezinim pravnim sljednikom, a za čitavo vrijeme dok je država vlasnik jedne ili više dionica s pravom glasa, Republika Hrvatska ima pravo prvokupa cjelokupne, odnosno dijela imovine Ine po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti.

Hrvatska Vlada u Ini ima 44,84 posto dionica, a mađarski MOL 49,08 posto.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!