Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska, Gotovo izvesno...

Hrvatska, Gotovo izvesno poskupljenje struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Visoka stopa inflacije u prošloj godini od 10,8 posto znači i dodatno povećanje cena određenih usluga u ovoj godini za otprilike toliki iznos, pa su tako, primera radi, telekomi već u svoje opšte stanje ugradili mogućnost da za deset posto podignu svoje cene.
To se još nije prelilo na pojedinačne ugovore s korisnicima samo zato što je Vlada s telekomima razgovarala i još razgovara o odlaganju tog poskupljenja koje će se kroz ovu godinu neminovno dogoditi.

No, nisu telekomi jedini koji imaju mogućnost usklađivati cene svojih usluga za stopu inflacije, pojedine tvrtke takve su odredbe ugradile u ugovore sa svojim kupcima, i nakon što je objavljen podatak o godišnjoj stopi inflacije, počinje i njihova realizacija, piše Novi list.

Tako će HEP Opskrba od 1. marta delu svojih kupaca iz kategorije poduzetništva povećati cene, potvrdili su iz HEP-a.

–HEP Opskrba, ovih je dana manjem broju svojih kupaca iz kategorije preduzetništva uputila obaveštenje o promeni cene električne energije zbog povećanja godišnjeg indeksa potrošačkih cena. Reč je o kupcima koji imaju aktivne ugovore s fiksnom cenom, sklopljene u razdoblju pre izbijanja aktualne energetske krize i enormnog porasta veleprodajnih, tržišnih cena električne energije.

Važno je napomenuti da svi ti kupci imaju ugovorenu cenu znatno nižu od cene limitirane Uredbom Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, otkrivaju iz HEP-a. Dodaju da će i nakon promene cena od 1. marta te cene i dalje biti niže od one koja je određena Vladinom uredbom, a koju je Vlada donela kako bi poduzetništvo i domaćinstva zaštitila od snažnog porasta cena električne energije.

Napominju da kupci koji su zaprimili obaveštenje o promeni cene imaju pravo u roku od osam dana da obaveste HEP Opskrbu o neprihvatanju novih cena i nameri raskida ugovora, i u tom slučaju kupci mogu raskinuti ugovor bez plaćanja naknade za prevremeni raskid ugovora. Malo je verovatno da će to učiniti s obzirom na to da će im cene i dalje ostati ispod limitirane, odnosno zaštićene cijene koju je Vlada odredila u sklopu mera borbe protiv inflacije.

No, HEP upozorava koliki je financijski teret pao na tu kompaniju kad su limitirane cene te da se moraju poduzeti mere koje će popraviti njihovu financijsku situaciju, a hoće li to značiti i poskupljenje struje za domaćinstva i poduzetništvo od 1. april, još nije poznato, ali će takav scenario još jednom biti teško izbeći, posebno ako Vlada ne osmisli kompenzaciju za tu kompaniju.

Iz HEP-a otkrivaju da »financijski teret koji HEP grupa podnosi u implementaciji mera iznosi oko 900 miliona eura«. Na tu je kompaniju, u vlasništvu države, pao najveći teret Vladinih mera kojima su ograničene cene plina, električne i toplinske energije za domaćinstva i poduzetništvo, ali upozoravaju da je nužno preduzeti mere kako bi se njihova financijska situacija popravila.

Vladine mere, odnosno uredba kojom su cene limitirane vrijedi do 31. ožujka, a iz Vlade su već najavili da rade na novom paketu mera ne otkrivajući detalje. Cene plina na tržištima u međuvremenu su se vratile na vrednosti pre ruske agresije na Ukrajinu i pre energetske krize, no cene električne energije i dalje su visoke, a HEP očito više ne može podnositi teret prodaje po cenama koje su niže od onih po kojima je kupovao energente na tržištu.

Svojom porukom o tome da će u okviru uredbe i važećih propisa preduzeti aktivnosti za poboljšanje financijskih pokazatelja HEP-a, ta kompanija poručuje da bi se od 1. marta ipak trebalo dopustiti ili dizanje cena za kućanstva i poduzetništvo, ili pronaći neki drugi način da država kompenzira gubitke koje HEP primenom tih nižih cena ima. Vlada bi eventualno mogla zadržati aktuelnu cenu električne energije, a stopu PDV-a sniziti s 13 posto na pet posto, pa bi razlika bila svojevrsna kompenzacija HEP-u, ali je pitanje koliki bi to manjak stvorilo u državnom proračunu koji i dalje odvaja viske iznose za druge intervencije na tržištu.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE raspisao javni poziv za projekte OIE vredan 260 miliona evra

Natječajni postupak sastoji se od javnog poziva koji je objavljen na web stranicama HROTE-a i trajat će 60 dana, nakon čega će HROTE objaviti javni natječaj u dodatnom trajanju od 15 dana na kojem će nositelji projekta moći sudjelovati...

Hrvatska: Enna Geo preuzela drugo geotermalno istražno polje 

Nakon što su Skupština Vukovarsko-srijemske županije i Opštinsko veće Babine Grede doneli odluke o prodaji poslovnog udela u Geotermalnim izvorima kompaniji Geo Power Babina Greda, koja je bila jedini ponuđač, potpisani su ugovori kojima je zaključena ova transakcija. Dosadašnji vlasnici zadržali...

Hrvatska: Plinacro dobio 533 miliona evra za povećanje kapaciteta za transport gasa

    Hrvatska kompanija Plinacro, koja razvija i održava gasnu infrastrukturu, imaće na raspolaganju 533,08 miliona evra za jačanje gasne infrastrukture, odnosno povećanje transportnih kapaciteta prema Sloveniji i Mađarskoj. Ugovor su potpisali ministar ekonomije i održivog razvoja Damir Habijan, predsednik Plinacroa Ivica Arar...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!