Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Dobit HEP...

Hrvatska: Dobit HEP Grupe prije poreza 72 milijuna kuna

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

HEP grupa u prošloj je godini, prema preliminarnim, nerevidiranim podacima, ostvarila dobit prije oporezivanja od 72 milijuna kuna, što je za milijun kuna više nego 2011. godine, izvijestio je na današnjem brifingu za novinare predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Zlatko Koračević. Koračević ističe da bi prošlogodišnja dobit prije oporezivanja bez rezervacije za troškove restrukturiranja iznosila 317 milijuna kuna, ali je smanjuju rezervacije od 245 milijuna kuna za troškove restrukturiranja u 2013.

Ta rezervacija najvećim dijelom se odnosi na zbrinjavanje oko 1.500 radnika HEP-a koji će ove godine napustiti kompaniju i osigurana je iz HEP-ovih vlastitih sredstava.

Poslovni prihodi HEP Grupe u prošloj godini iznosili su 13,95 milijardi kuna, što je 795 milijuna kuna više nego 2011., dok su poslovni rashodi povećani za 866 milijuna kuna, na 13,58 milijardi kuna.

Prema Koračevićevim riječima, najvažnije okolnosti koje su utjecale na financijski rezultat HEP-a u 2012. godini su dugotrajna suša koja je ispraznila akumulacije hidroelektrana, što je povećalo uvoz električne energije u odnosu na 2011. godinu za 540 milijuna kuna, te rast cijena energetskog goriva, što je povećalo rashode za 398 milijuna kuna.

Povećanje HEP-ovih prihoda od 780 milijuna kuna zbog povećanja cijene električne energije, nije pokrilo rashode zbog rasta cijena energetskih goriva i povećanja uvoza koji su ukupno iznosili 938 milijuna kuna, kazao je.

Kao treću važnu okolnost ističe nedostatan obrtni kapital na kraju prvog kvartala 2012. od 1,4 milijarde kuna.

Nova Uprava je, kaže Koračević, stabilizirala financijske tijekove kompanije i to usklađivanjem cijena električne energije s rastom troškova goriva, kratkoročnim zaduživanjem kojim su osigurani uvjeti za pokretanje investicijskog ciklusa i plaćanje obveza prema dobavljačima te izdavanjem obveznica na svjetskom tržištu kapitala u vrijednosti 500 milijuna dolara, bez državnog jamstva.

Sve to je, kaže čelnik HEP-a, rezultiralo povratom svih kratkoročnih zaduženja, prijevremenom otplatom dugoročnih zaduženja te glavnice po domaćoj amortizirajućoj obveznici u ukupnom iznosu od 3,6 milijardi kuna.

Koračević kaže da HEP nema dugovanja prema dobavljačima, a od kupaca je na kraju 2012. potraživao 1,87 milijardi kuna, što je 25 posto više nego početkom godine.

Po njegovim riječima, tijekom 2012. potrošnja električne energije kod građana pala je za 2,5 posto, a u gospodarstvu za 0,9 posto, što je rezultiralo 100 milijuna kuna manjim prihodom nego 2011.

Govoreći o realizaciji investicija, kazao je kako je Uprava HEP-a zatekla plan investicija od 2,34 milijarde kuna, koji je potom povećala na 3,47 milijardi kuna od čega je lani ugovoreno 2,75 milijardi kuna, a obračunato i plaćeno 2,42 milijarde kuna ili 18 posto više nego 2011. godine. Od toga je, ističe Koračević, približno dvije milijarde kuna plaćeno domaćim poslovnim partnerima.

Za ovu godinu HEP planira investicije ukupne vrijednosti od 2,7 milijardi kuna.

Dođe li do odustajanja od projekta hidroelektrane Ombla za koji HEP već ima ugovoren kredit, u dogovoru s bankom naći će se rješenje, rekao je Koračević, najavljujući za 20-ak dana predstavljanje studije upravljanja bioraznolikošću.

U vezi Plomina C kaže da se u roku od mjesec dana očekuju obvezujuće ponude strateških partnera, a do lipnja njegov izbor.

Upitan je li požurio s objavom rezultata HEP-a, budući da je Vlada najavila promjene u upravama javnih poduzeća ovisno o rezultatima, rekao je da nema taj osjećaj, a na pitanje boji li se smjene, odgovorio je protupitanjem “smjenjuju li se uspješni?”

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!