Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHonda lansira "najzeleniji"...

Honda lansira “najzeleniji” automobil ikada

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Japanska kompanija “Honda” uskoro će u američkim prodajnim salonima ponuditi kupcima do sada možda “najzeleniji” automobil na svetu, u okviru plana širenja prodaje modela “sivik” koji koristi komprimovani prirodni gas.

“Honda” više od decenije dobija nagrade za izradu “zelenih kola”, nakon što je oprezno ponudila model “sivik GX”, najpre vladinim službama i vlasnicima biznis flote, a kasnije, posle uspešnih testova na tržištu, i kupcima u maloprodaji.

Lansiranje ekoloških automobila pospešeno je odlukom američke administracije da podržava što širu upotrebu energetski efikasnih automobila, uključujući i nalog da sve federalne službe moraju da korisite vozila na alternativni pogon, hibride ili kola na elektropogon do 2015. godine.

Potencijalni kupci mogli bi u većem broju da se odlučuju za takva vozila, pošto mogu da računaju na značajnije uštede, budući da cena nafte raste zbog tenzija na Bliskom istoku, dok cena prirodnog gasa pada posle otkrića novih nalazišta u SAD, ocenjuju stručnjaci.

Ali “Hondin” model “sivik GX” ulazi na prezagušeno polje na kome domiraju novi hibridi sa utičnicom, odnosno direktnim napajanjem strujom i elektični automobili, “ševi volt” i “nisan lif”, brza, manja kompaktna vozila sa minimalnim korišćenjem benzina.

“Kada upoređujete GX sa “voltom” ili “lifom”, on je mnogo prihvatljiviji, ima veći rang kretanja i najbrže se dopunjava,” rekao je Rozenberg.

“Sivik GX” može da pređe do 240 milja (403 kilometara) sa jednim rezervoarom prirodnog gasa i potrebno mu je samo pet minuta da dopuni gorivo na javnoj ili kućnoj stanici.

Vozilo “lif” prelazi između 62 do 138 milja (100 do 222 kilometara), u zavisnosti od uslova puta i potrebno je da dopuni baterija na stanicama za brzu dopunu sedam sati, na na ostalim do 20 casova, koristeći standardnu mrežu od 220 ili 110 volti.

Model “volt”, američke kompanije “Dzezeneral motros” (GM) vozi između 25 do 50 milja (40 do 80 kilometara) na baterije pre nego što se prebaci na benzinski motor, a potrebno je od četiri do deset sati da bi se baterije dopunile.

“Honda GX” je takođe najčistiji automobil na američkom tržištu, prema podacima americkog Saveta za energetski efikasnu privredu koja analizira sve posledice vozila na čovekovu okolinu.

To je zbog toga što je prirodni gas gorivo sa najčistijim sagorevanjem. Sadrži pre svega metan i emituje oko 30 procenata manje ugljen dioksida i 70 do 90 procenata manje smoga od benzina.

Električni automobili ne emituju ništa iz auspuha, ali indirektno utiču na zagađenje pošto se 45 odsto američke električne energije dobila iz termoelektrana, a baterije takođe predstavljaju veliku ekološku pretnju.

“Honda” je prva autokompanija koja je predstavila prototip vozila sa tehnologijom “gorivnih ćelija” 1999. godine i počela sa probama manjeg broja takvih modela 2005, a takođe planira da naredne godine lansira hibridno vozilo sa utičnicom.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!