Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHolanđani ulažu u...

Holanđani ulažu u obnovljive izvore energije u BiH

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Holandska organizacija za razvoj (SNV), ubuduće će svoje delovanje u zemljama Balkana, a samim tim i u BiH, fokusirati na unapređenje korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede da bi stimulirala ekonomska i socijalna poboljšanja za zajednice s niskim prihodima.

Regionalni direktor SNV-a za Balkan Stuart Worsley rekao je juče na konferenciji za novinare u Sarajevu da su to dve ključne oblasti za smanjenje siromaštva, što je SNV uvideo i globalnom analizom sprovedenom u 2010. godini.

U oblasti poljoprivrede, kako je rekao, biće ponuđene usluge koje se tiču lanca vrednosti, a koje će omogućiti neprekidan prihod manjim učesnicima u procesu, kao i malim i srednjim preduzećima. U oblasti obnovljivih izvora energije nudiće se usluge za povećanje prihoda ostvarenih od proizvodnje obnovljivih izvora energije, unapređenje korištenja tih izvora i za poboljšanje energetske efikasnosti.

– U poljoprivredi želimo da pomognemo proizvođačima koji rade nezavisno ili mikroproizvođačima da bismo poboljšali lokalna tržišta, dok ćemo kada je reč o obnovljivim izvorima energije prvo videti kakva je situacija u toj oblasti, zatim kakva je dostupnost obnovljivih izvora energije domaćinstvima te kakva je efikasnost, kazao je Worsley.

Dodao je da će prisustvo SNV -a u BiH od ove godine biti snažnije nego pre i da će biti angažovan i veći broj stručnjaka, ali nije želio govoriti o novčanim iznosima za podrške.

– Usluge iz oblasti turizma koje smo do sada pružali prestat ćemo da pružamo, kao i neke druge usluge. Međutim, naš strateški cilj jačanja lokalnih organizacija omogućava da se najveći dio posla nastavi pod vodstvom lokalnih organizacija, kazao je Worsley.

Predstavnica SNV-a za BiH Šemsa Alić istaknula je da se u BiH najviše sredstava troši na energiju i hranu te da su upravo zbog toga oblast poljoprivrede i obnovljivih izvora energije ključne oblasti delovanja SNV-a u BiH.

SNV je neprofitna, međunarodna razvojna organizacija sa sedištem u Hagu. Deluje u 35 država širom sveta. Na Balkanu je prisutna od 1990., a u BiH od 1995. godine.

Izvor Energetika.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!