Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

HEP za šest mjeseci u gubitku 315,5 milijuna kuna

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

HEP grupa je prvo ovogodišnje polugodište završila s konsolidiranim gubitkom nakon oporezivanja od 315,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imala neto dobit od 543,7 milijuna kuna, podaci su iz HEP-ovog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi
Poslovni prihodi HEP grupe u prvoj polovici ove godine iznosili su 6,6 milijardi kuna, što je povećanje za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno troškovi poslovanja porasli za 17 posto, na 6,7 milijardi kuna.

Prihodi od prodaje električne energije porasli su za 166,1 milijuna kuna, što je, kako navode iz HEP-a, rezultat odobrenog povećanja cijene električne energije od 1. svibnja ove godine.

Prihodi od prodaje toplinske energije porasli su za 8,2 milijuna kuna, što iz HEP-a obrazlažu rastom potrošnje i većom prosječnom prodajnom cijenom za 2,3 posto (ostatak efekta porasta cijene od 1. veljače 2011. za kupce kategorije poslovnih potrošača), dok su prihodi od prodaje plina veći za 11,1 milijuna kuna zbog rasta prodajne cijene plina za kupce kategorije poduzetništvo.

Troškovi poslovanja HEP grupe u prvom su polugodištu iznosili 6,7 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veći su za 975,7 milijuna kuna, odnosno 17 posto.

Pritom su troškovi proizvodnje i nabave električne energije porasli za 1,14 milijarde kuna, ili za 42,7 posto jer je, kako ističu iz HEP-a, nastavljeno nepovoljno hidrološko razdoblje sa smanjenim dotocima vode te je manja proizvodnja električne energije u hidroelektranama nadomještena većim uvozom i proizvodnjom u termoelektranama.

U prvih je šest mjeseci došlo i do znatnog povećanja cijena goriva (plina za 44,3 posto, lož ulja za 15,7 posto, ugljena za 10,9 posto) i uvezene elektične energije (za 12,5 posto), navodi se u međuizvještaju poslovodstva.

Svi ostali troškovi, kako dodaju, manji su za 166,2 milijuna kuna i to najviše zbog manjih troškova vrijednosnog usklađenja i rezerviranja.

Po podacima iz izvješća HEP-a, domaća potrošnja bila je u prvom polugodištu za 1,8 posto manja od prošlogodišnje i iznosi 7,7 milijardi kilovat sati (ili 7,7 TWh – teravatsati).

Iz HEP-a također ističu kako plan investicija za ovu godini iznosi više od 3,4 milijarde kuna, a u prvom su polugodištu ostvarena ulaganja u iznosu nešto višem od 780 milijuna kuna.

HEP je u lipnju ugovorio kratkoročni klupski kredit kod domaćih banaka u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna, čime su dospjele obveze prema dobavljačima smanjene, ističu iz HEP-a. Po podacima koje iznose, u odnosu na početak godine dugovanja prema dobavljačima smanjena su za 688,6 milijuna kuna (28 posto). Stanje kratkoročnih kredita povećano je za 736,9 milijuna kuna, a dugoročno zaduženje je manje za 163,8 milijuna kuna, navodi se u međuizvještaju poslovodstva.

HEP je na Zagrebačkoj burzi objavio i nekonsolidirano izvješće, koje pokazuje da je matična tvrtka, HEP d.d. u prvom polugodištu ostvario ukupnu dobit prije oporezivanja od 53,8 milijuna kuna, što je čak 94 posto manje nego u istom razdoblju lani kada je ta dobit iznosila 908,3 milijuna kuna.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!