Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHelenik Petroleum će...

Helenik Petroleum će učestvovati na tenderu za istraživanje nafte i gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija Helenik Petroleum, koja posluje na crnogorskom tržištu od 2002. godine, zvanično je zainteresovana da učestvuje na predstojećem tenderu za istraživanje ugljovodonika u crnogorskom podmorju, saopžtio je generalni direktor Jugopetrola, Joanis Geroulanos.

On je agenciji MINA-business rekao da će nakon raspisivanja tendera, grčka kompanija, koja je većinski vlasnik Jugopetrola, pratiti sve naredne korake koji budu propisani zvaničnim procedurama.

Podsjećamo crnogorska Vlada namjerava da u septembru raspiše tender za istraživanje nafte i gasa, koji će biti otvoren devet mjeseci.

Prema riječima Geroulanosa, Jugopetrol ni na koji način ne utiče na povećanja ili smanjenja maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, koja zavisi od više faktora.

“Cijene se usklađuju svakog drugog ponedjeljka. Pored poreza i akciza koje propisuje država i nekih fiksnih troškova kao što je transport nafte, na cijenu goriva najviše utiču cijena nafte na svjetskoj berzi i valutni odnos eura i američkog dolara. Jugopetrol, pa ni Vlada Crne Gore, ne mogu uticati na ta dva faktora. Takvo stanje stvari, nažalost, ne dozvoljava previše fleksibilnosti“, objasnio je Geroulanos.

On je kazao da je ta kompanija prva uvodila najviše standarde kvaliteta goriva, u svim zemljama u kojima posluje, uključujući i Crnu Goru.

Govoreći o zahtjevu kompanije Montenegro Airlines da se preispita monopolistička pozicija Jugopetrola, zbog cijene avio goriva koja je veća nego u drugim evropskim zemljama, Geroulanos smatra da se radi o jednom velikom nesporazumu i nerazumijevanju načina funkcionisanja te industrije.

“Ako govorimo o velikim internacionalnim evropskim aerodromima, koji troše više goriva nego cijela Crna Gora, moramo razumjeti način na koji se oni snabdijevaju gorivom“, kazao je Geroulanos.

Kako je kazao, da bi se gorivo dopremilo do aerodroma u Podgorici, potrebno je da brodovima dođe do luke, odakle cistijernama do tankova, a onda opet cistijernama do aviona, pri čemu svi ti koraci zbog troškova transporta poskupljuju gorivo.

Izvor Cdm

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!