Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHelenik Petroleum će...

Helenik Petroleum će učestvovati na tenderu za istraživanje nafte i gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompanija Helenik Petroleum, koja posluje na crnogorskom tržištu od 2002. godine, zvanično je zainteresovana da učestvuje na predstojećem tenderu za istraživanje ugljovodonika u crnogorskom podmorju, saopžtio je generalni direktor Jugopetrola, Joanis Geroulanos.

On je agenciji MINA-business rekao da će nakon raspisivanja tendera, grčka kompanija, koja je većinski vlasnik Jugopetrola, pratiti sve naredne korake koji budu propisani zvaničnim procedurama.

Podsjećamo crnogorska Vlada namjerava da u septembru raspiše tender za istraživanje nafte i gasa, koji će biti otvoren devet mjeseci.

Prema riječima Geroulanosa, Jugopetrol ni na koji način ne utiče na povećanja ili smanjenja maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, koja zavisi od više faktora.

“Cijene se usklađuju svakog drugog ponedjeljka. Pored poreza i akciza koje propisuje država i nekih fiksnih troškova kao što je transport nafte, na cijenu goriva najviše utiču cijena nafte na svjetskoj berzi i valutni odnos eura i američkog dolara. Jugopetrol, pa ni Vlada Crne Gore, ne mogu uticati na ta dva faktora. Takvo stanje stvari, nažalost, ne dozvoljava previše fleksibilnosti“, objasnio je Geroulanos.

On je kazao da je ta kompanija prva uvodila najviše standarde kvaliteta goriva, u svim zemljama u kojima posluje, uključujući i Crnu Goru.

Govoreći o zahtjevu kompanije Montenegro Airlines da se preispita monopolistička pozicija Jugopetrola, zbog cijene avio goriva koja je veća nego u drugim evropskim zemljama, Geroulanos smatra da se radi o jednom velikom nesporazumu i nerazumijevanju načina funkcionisanja te industrije.

“Ako govorimo o velikim internacionalnim evropskim aerodromima, koji troše više goriva nego cijela Crna Gora, moramo razumjeti način na koji se oni snabdijevaju gorivom“, kazao je Geroulanos.

Kako je kazao, da bi se gorivo dopremilo do aerodroma u Podgorici, potrebno je da brodovima dođe do luke, odakle cistijernama do tankova, a onda opet cistijernama do aviona, pri čemu svi ti koraci zbog troškova transporta poskupljuju gorivo.

Izvor Cdm

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!