Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGužve s računima...

Gužve s računima smenjuju direktore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Aleksandar Obradović, prvi čovek EPS-a, više puta ponovio da su za javašluk i neplaćanje računa za struju krive prethodne vlade

Za gužve na šalterima elektrodistribucija izazvanih najnovijim računima za struju postoji personalna odgovornost zbog koje će biti predloženo smenjivanje odgovornih i uvođenje kriznih mera. Već tokom jučerašnjeg dana trebalo je da bude završen izveštaj o problemima sa računima EPS-a i predat resornom ministarstvu, izjavio je juče Aleksandar Obradović, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije predstavljajući godišnje rezultate poslovanja ovog javnog preduzeća.

– Sledeće nedelje biće preduzete mere protiv odgovornih. Ovde se radi o odgovornosti zbog načina na koji su direktori davali radne naloge i organizovali posao – rekao je on, ukazujući da se na ovom izveštaju radi poslednje tri do četiri nedelje.

Tokom ove kontrole, dodao je, utvrđeno je da su tri distribucije radile dobro, jedna je imala polovično dobar rezultat, a u jednoj su konstatovani veliki problemi, uz bojazan da bi oni mogli potrajati zbog čega će se preduzeti odgovarajuće mere, objasnio je prvi čovek EPS-a ističući i da je i njegov rad pod lupom od kada je seo u ovu fotelju.

Upitan da li će s narednim obračunom svi potrošači dobiti po dva računa, Dejan Vasić, direktor EPS snabdevanja, kaže, da će po dva računa dobiti samo oni koji imaju dug za struju.

Račun koji je stigao zaključno s 1. julom, koji je dostavio EDB, mora da se plati. Ukoliko to neko ne učini u roku od 11 meseci, biće tužen, a za sve to vreme obračunavaće mu se kamata, objasnio je Vasić i pozvao još jednom građane da dođu i plate račune ili potpišu ugovor o reprogramu duga koji traje do 30. novembra. Pravo na reprogram imaju svi potrošači kojima je dug nastao zaključno s 31. majem ove godine uz uslov da su platili junski račun.

Obradović je juče više puta ponovio da su za javašluk i neplaćanje računa za struju krive prethodne vlade koje su to omogućavale. Ova vlada i ovo rukovodstvo EPS-a neće biti blagonaklono ni prema kome ko ne bude plaćao račune.

U EPS-u obećavaju da će do sledećeg obračunskog perioda biti rešeno pitanje s bankama i poštama kada je reč o trajnim nalozima, s tim što bi svi trajni nalozi trebalo da budu bez plaćanja provizija. Očekuje se da bi i plaćanje elektronskim putem moglo uskoro da krene.

Kada je reč o potrošačima na jugu Srbije, u EPS-u ističu, da je od ukupno 10.000 do sada potpisanih zahteva za reprogram čak 6.000 s juga Srbije, te da tamo ovaj posao ide dosta dobro.

EPS je, za godinu dana sa novim rukovodstvom, smanjio planirani gubitak za oko 21,8 milijardu dinara, a ukupan gubitak sveli su sa oko 50 na 7,2 milijarde dinara, objasnio je Obradović i dodao da su obaveze prema dobavljačima smanjene sa 24,6 na 16 milijardi dinara.

Govoreći o problemima unutar EPS-a, on je istakao da prethodnih godina nije postojala jasna odgovornost i da su se dešavale stvari koje su se dešavale, a nije bilo imena i prezimena odgovornih.

– Od kada sam došao na ovu funkciju postojao je otpor prema bilo kakvim promenama, posebno kad je u pitanju zakonska obaveza otvaranja tržišta i razdvajanja firmi za snabdevanje i distribuciju, na šta sam čekao odluku UO pola godine – istakao je Obradović.

Ista cena struje do kraja 2013. godine

Cena struje u Srbiji neće se menjati sigurno do kraja ove godine. EPS u tom periodu neće slati zahtev za povećanje cena. Da bi se dostigla tržišna cena struje u Srbiji, bilo bi neophodno povećanje od 38 odsto, ali EPS za sada to ne traži, objasnio je Aleksandar Obradović, v. d. direktora EPS-a.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!