Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaGrčka: Predlog da...

Grčka: Predlog da električna interkonekcija Grčka – Egipat bude na listi projekata od zajedničkog interesa EU

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Predlaže se da se električna interkonekcija između Egipta i Grčke pod nazivom „GREGY“ grupe Copelouzos uvrsti na listu projekata od zajedničkog interesa Evropske unije.

Generalni direktorat za energetiku (DG Energy) Evropske komisijesaopštio je da je električna interkonekcija GREGY uvrštena na listu projekata od zajedničkog interesa (PMI). Ova lista će biti poslata Evropskom parlamentu i Evropskom savetu radi zvanične ratifikacije kako bi se završio uobičajeni postupak.

Ovaj vodeći projekat povezaće Egipat sa Evropom preko Grčke podmorskim kablom od 3.000 MW, koji je dugačak oko 950 km. Zelena energija sa konkurentnim cenama koju će kabl prenositi iz Egipta u Grčku proizvodiće se putem obnovljivih izvora energije od 9,5 GW koje će izgraditi i kojima će upravljati Copelouzos Group u Egiptu. Ovih 3.000 MW zelene energije koje će projekat GREGY prenositi zameniće 4,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje i smanjiti emisije CO2 za oko 10 miliona tona godišnje.

Ovo je projekat od strateškog značaja za Evropu, u potpunosti u skladu sa strategijom Evropske unije za prelazak na zelenu energiju i postizanje nulte emisije CO2 do 2050. godine. U potpunosti je usklađen sa energetskom strategijom Evrope za elektrifikaciju energetskih sistema i njihovo snabdevanje čistom zelenom energijom, s ciljem brzog prodora obnovljivih izvora energije i dekarbonizacije Unije. Istovremeno, GREGY će dati odlučujući doprinos postizanju diverzifikacije energetike i snažno podržava politiku EU o stvaranju zelenih energetskih koridora od juga ka severu koji povezuju elektroenergetski sistem Egipta sa Evropom.

Takođe je napomenuto da je GREGY, odnosno interkonektor zelene energije, već uključen u inicijativu razvoja Evropske unije pod nazivom „Globalna kapija“, koja ima za cilj da uskladi prioritete spoljne politike EU i iskoristi ulaganja za period od 2021. do 2027. godine radi razvoja globalne infrastrukture.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Grčka: Prva aukcija garancije porekla biće održana u januaru

Grčki operator tržišta obnovljivih izvora energije DAPEEP planira da organizuje prvu aukciju garancija porekla obnovljive energije u prvoj polovini januara 2024. godine. Aukcija će uslediti nakon višemesečnih priprema DAPEEP-a. Prihodi ostvareni na aukcijama biće ubačeni na poseban račun kao...

Rumunija očekuje da EK odobri šemu ugovora o razlici u januaru

Rumunija očekuje da će Evropska komisija do kraja januara odobriti šemu podrške za projekte obnovljivih izvora energije u vidu ugovora o razlici (CfD), rekao je zamenik generalnog sekretara ministarstva energetike Katalin Balan. Evropska banka za obnovu i razvoj, koja pomaže ministarstvu da...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!