Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaGrađani Balkana protive...

Građani Balkana protive se planovima RS o hidroelektranama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ekološke organizacije i lokalno stanovništvo u Foči, u istočnoj BiH, protive se planu vlade Republike Srpske o izgradnji četiri hidroelektrane na reci Drini, jednoj od najvećih reka na Balkanu.

Protivnici tvrde da će ekosistem i životna sredina biti ozbiljno ugroženi ako se 30 km reke pretvori u jezero.

Gradonačelnik Foče Zdravko Krsmanović rekao je da neće dozvoliti da se elektrane grade dok ne pita građane kakvo je njihovo mišljenje o tome.

„Niko nas nikada nije pitao da li smo mi za ovo, nijedan dokument o planu gradnje nije došao u Foču“, rekao je Krsmanović za SETimes.

„Drina je jedna od najčistijih reka u Evropi, a vlada želi da je poplavi. Čak su i crnogorske vlasti upozorile na moguće ekološke probleme. Održaćemo referendum na kojem će ljudi reći da li žele da grade ovu elektranu. Niko iz Banja Luke ne može da odlučuje o sudbini građana Foče“, rekao je on.

Vlada RS potpisala je prošle nedelje ugovor o izgradnji četiri hidroelektrane sa nemačkom energetskom korporacijom RVE, za koje se očekuje da će biti građene početkom 2014. godine. Elektrane bi trebalo da proizvode oko 750 gigavat sati (GWh) godišnje, a troškovi proizvodnje iznose 460 miliona evra.

Predstavnici vlade rekli su da apsolutno ne postoji opasnost kada su u pitanju ekološki i sistem zaštite životne sredine u toj oblasti.

„Imamo garancije [od] RVE da će se izgradnja odvijati uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine koji se primenjuju u Evropi. To je najvažnije u celoj priči“, rekao je novinarima ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević posle potpisivanja sporazuma.

Sličan otpor izgradnji hidroelektrana prisutan je i u drugim zemljama regiona.

Hrvatski građani i nevladine organizacije protestuju zbog vladinog projekta o izgradnji na reci Ombli. Studije za životnu sredinu hrvatskog Ministarstva za zaštitu životne sredine pokazuju da bi elektrana mogla ugrozi životnu sredinu.

Srbija planira da izgradi dve nove elektrane na reci Lim, na jugu zemlje, ali građani kažu da neće dozvoliti da se njihova sredina „pretvori u močvaru“.

Miodrag Dakić, direktor Centra za životnu sredinu u Banja Luci, nevladine organizacije koja se bavi ekologijom, kaže da vlasti pokazuju visok stepen neznanja kada su u pitanju ekološka pravila.

„Brane su objekti koje imaju veliki uticaj na reke i na životinjski i biljni svet koji zavisi od reke. Sa druge strane, vrlo malo toga se čini na eksploataciji obnovljivih izvora energije, kao što su solarni, na vetar, geotermalni i biomasa“, rekao je Dakić za SETimes.

Građani ističu da će braniti svoje kuće i imanja.

„U rečnom slivu su dva groblja, muslimansko i pravoslavno. Oba bi bila poplavljena ako bi oni [izgradili hidroelektrane]. Da ne pominjem stotine kuća i porodice koje će ostati bez ičega. Zašto bih ja hteo posao u hidroelektrani ako ista ta elektrana poplavi moju kuću?“ pita se Munib Jakovljevic, poljoprivrednik iz Foče, u izjavi za SETimes.

Izvor Setimes

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!