Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGrađani dali 162.478...

Građani dali 162.478 naloga za prodaju NIS-a

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Od otvaranja ponude “Gaspromnjefta” za otkup akcija NIS-a do danas građani su ispostavili 162.478 naloga za prodaju akcija, a oko 99 odsto tih naloga odnosilo se na prodaju svih pet akcija tog preduzeća, rečeno je Tanjugu u “Poštama Srbije”.

U poslednja tri dana značajno je poraslo interesovanje građana, da bi danas bilo nešto veće guzve u “Poštama Srbije” jer je ispostavljeno ukupno 23.480 naloga građana za prodaju akcija NIS.

Besplatne akcije poseduje, inače, 4,8 miliona građana Srbije, a neki su njima već trgovali na Berzi.

0d 31. januara ove godine, kada je otvorena ponuda, dnevni prosek u Pošti je bio između 3.000 i 4.000 naloga za prodaju akcija NIS.

Građani su svoje akcije Naftne industrije Srbije mogli da deponuju „Gaspromnjeftu” u oko 1.300 jedinica poštanske mreže.

Deponovanje akcija NIS-a na šalterima “Pošte Srbije” bilo je jednostavno i potpuno besplatno a od dokumentacije bila je potrebna samo lična karta.

Tačan podatak o preuzetim akcijama NIS-a “Gaspromnjeft” ima obavezu da, u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava, objavi u roku od jednog radnog dana nakon saldiranja, odnosno 22. marta ove godine, rečeno je Tanjugu u NIS-u.

Istovremeno će sa prenosom novca na novčane račune akcionara koji su deponovali akcije, 21. marta, doći i do prenosa vlasništva nad akcijama sa tih akcionara na “Gaspromnjeft”, objašnjavaju u NIS-u.

To zapravo znači, da građani mogu da očekuju novac na svojim računima 21. marta, a tog dana “Gaspromnjeft” će poslati i vlasnik tih akcija.

Ponuda za otkup deonica NIS-a trajala je 45 dana, a zagarantovana otkupna cena je bila 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara. Ruska kompanija “Gaspromnjeft”, kao većinski vlasnik NIS-a, otvorila je 31. januara ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara, u skladu sa ugovorom o prodaji 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj kompaniji.

Građani koji nisu prodali svoje akcije “Gaspromnjeftu” moći će da i ubuduće, ako to žele, prodaju akcije na berzi.

Inače, na jučerašnjem trgovanju na Beogradskoj berzi cena akcija NIS na otvaranju trgovanja bila je 487 dinara a najviša dnevna cena nastala uparivanjem naloga dostigla je 494 dinara, dok je prosečna ponderisana cena bila 490 dinara.

Prometovano je ukupno 33.656 akcija. Akcije od građana “Gaspromnjeft” je otkupljivao po ceni od 506 dinara za jednu akciju.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!