Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGorivo jeftinije i...

Gorivo jeftinije i do tri dinara zbog nove rafinerije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Gorivo u Srbiji moglo bi u 2013. da pojeftini za 2,5 do tri dinara po litru, zbog otvaranja modernizovane rafinerije u Pančevu i smanjenja troškova transporta i drugih troškova uvoza goriva, najavljeno je danas iz Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Ako Naftna industrija Srbije bude uspela da obezbedi potrebne količine naftnih derivata za srpsko tržište i ako veleprodajne cene kod NIS-a budu konkurentne u odnosu na rafinerije u okruženju, gorivo u maloprodaji bi zbog smanjena uvoznih troškova moglo da pojeftini do tri dinara po litru, precizirao je na konferenciji za novinare član Upravnog odbora UNKS-a Aleksandar Mileusnić.

Da bi gorivo pojeftinilo potrebno je i da kurs dinara u odnosu na evro i dolar ostane približno na sadašnjem nivou, kao i da ne bude značajnijeg poskupljenja nafte na svetskom tržištu, dodao je Mileusnić.

Odgovarajući na pitanje da li ima prostora za dodatno sniženje cene goriva po osnovu sniženja trgovačkih marži na naftne derivate, Mileusnić je kazao da te marže nisu tako velike i da ne omogućavaju ekstraprofit naftnim kompanijama koje posluju u Srbiji.

Ne vidimo mogućnost za sniženje marži jer naftne kompanije i sada rade na minimumu isplativosti, a treba pokriti troškove nabavke goriva, logistike, investicija i poslovanja u Srbiji, istakli su predstavnici UNKS-a.

Marže “naftaša” u Srbiji, kako su naglasili, nisu najveće u regionu i na primer, na najprofitabilnijem derivatu-evrodizelu neto marža iznosi između pet i 10 dinara po litru, istaknuto je na konferenciju UNKS-a, koji okuplja kompanije Eko Srbija, OMV, Intermol, Lukoil Srbija, Petrobart avia, Transnaftu, Inu, Speed i druge kompanije.

Jedino ako se nastavi pad promet na tržištu, koji je i za prvih šest meseci niži za oko 10 odsto, a u novembru i decembru za oko 15 odsto, postoji mogućnost sniženja tih trgovačkih marži, poručili su predstavnici UNKS-a i naglasili da i pored toga postoji donja granica zarade ispod koje naftne kompanije ne mogu da idu, ili će u suprotnom doći do zatvaranja nekih pumpi, a toga je bilo i u ovoj godini.

Samo zdrava konkurencija može dovesti do nižih cena goriva jer maržu definišu konkurencija na tržištu i transparentni uslovi poslovanja, što u Srbiji u potpunosti ne postoji, rekao je član Upravnog odbora UNKS-a Vojkan Janićijević.

On je dodao da nisu retki nejasni i nedefinisani uslovi poslovanja za naftno tržište u Srbiji, kao i nagle promene pravila, kao što je slučaj sa donošenjem novog pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla, u čemu nisu učestvovali predstavnici UNKS-a.

Janićijević je zbog toga ukazao da je najbitniji jasan i transparentan okvir za poslovanje naftnih kompanija koje rade u Srbiji i apelovao na resorno ministarstvo da predstavnici tog udruženja ubuduće učestvuju u razgovorima o donošenju važnih odluka, koje se tiču tržišta naftnih derivata u Srbiji.Kompanije članice UNKS-a, od kojih neke imaju rafinerije u zemljama okruženja, mogu da ponude konkurentnije cene od NIS-a, što treba da dovede do sniženja cena goriva u Srbiji, ocenio je predsednik Upravnog odbora UNKS-a Božidar Rajić.

On je dodao da su neke od članica tog udruženja u prethodnom periodu uvozile derivate iz okruženja i za potrebe NIS-a, koji nije bio završio modernizaciju rafinerije u Pančevu.

Izvor Kurir

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!