Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

” Gorenju ” od vlade i priključak na gasovod

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Slovenci uz 10.000 evra za svakog upošljenog radnika dobijaju i 800 evra za njihovu obuku.

Srbija povlasticama pokušava da privuče strane investitore jer poznate kompanije ne vide našu zemlju kao privlačno tržište. Mnogi smatraju da se u tome preteruje, a drugi da je izabrana prava mera.

Najviše obaveza u Ugovoru između države, “Gorenja” i Grada Zaječara preuzeo je prvi potpisnik, kroz čak devet stavki. Država će, između ostalog, obezbediti bespovratna finansijska sredstava za obuku radnika od približno 800 evra za svakog zaposlenog na neodređeno vreme.

Najkasnije do 31. avgusta Srbija će o svom trošku do lokacije na kojoj se nalazi fabrika “Gorenja” izgraditi industrijski kolosek, do 30. juna trafostanicu i vod, a do 20. maja dva vlakna telekomunikacijskog optičkog kabla i sistem sa dovoljne količine vode za PP zaštitu.

Takođe, država se obavezala da u vreme izgradnje gasovoda “Južni tok” izgradi i priključak na gas. Svu ovu infrastrukturu, piše u ugovoru, država će predati na besplatno korišćenje “Gorenju”. Samo investicije u trafostanicu i gasovod mogle bi da koštaju po nekoliko stotina hiljada evra.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i potpisnik ugovora, kaže da su slični ugovori sklapani i sa drugim firmama. On tvrdi da “Gorenje” nije tražilo ustupke i da je i bez njih rešilo da izgradi fabriku.

– Valjda je normalno kad prođe gasovod “Južni tok” da se iskoristi za potrebe privrede. Sve to se ne gradi za “Gorenje” nego za opštinu i građane – uverava Ničić.

U Ministarstvu ekonomije smatraju da povlastice “Gorenju” nisu prevelike i podsećaju da su sve zemlje koje su prošle tranziciju davale velike pakete investitorima. Slovačka je, na primer, svojim ulagačima davala podsticaje i do 50 odsto od ukupne investicije, uz razne druge olakšice i infrastrukturna opremanja. Slovački model, kako navode, usvojila je i Srbija, ali sa mnogo manjim subvencijama.

Na pitanje da li svi investitori dobijaju ovakve pogodnosti kao u Zaječaru, u Ministarstvu kažu da ne postoji univerzalni paket za svakog investitora. Nekima je potreban bolji put, nekome jača struja, nekome drugačije snabdevanje vodom…

– Ne postoji veza između iznosa od najviše 10.000 evra po Uredbi o privlačenju direktnih investicija i drugih sadržaja koje investitor dobija od lokalnih samouprava ili same Vlade, sve zavisi od slučaja do slučaja – ističu u Ministarstvu ekonomije.

Bajatović: Niko me nije pitao

Javna preduzeća nisu, kako nezvanično saznajemo, oduševljena ovakvim obavezama prema investitorima jer moraju da izdvoje dodatna sredstva, koja nisu planirana. Dušan Bajatović, direktor “Srbijagasa”, kaže da u vezi sa gradnjom gasovoda za Gorenje nije konsultovan. On objašnjava da lokalnog priključivanja na “Južni tok” neće biti, jer je reč o velikom gasovodu, osim na dva mesta, kod Paraćina i Gospođinaca, ali bi “Gorenje” moglo da se poveže na magistralni gasovod iz pravca Niša, koji bi trebalo da se izgradi do 2014. godine.

Izvor blic.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Uspešno testiranje 15-minutne dodele kapaciteta na HR-SI i HR-HU granici

Nominovani operatori tržišta električne energije (NEMO) i operatori prenosnih sistema (TSO) uključeni u evropsko jedinstveno unutardnevno povezivanje (SIDC) potvrdili su uspešan završetak testiranja za pokretanje 15-minutne tržišne dodele kapaciteta na hrvatskoj, slovenačkoj i mađarskoj granici, saopštio je CROPX. Očekivani datum...

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!