Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija Energetika"Godina rešavanja problema...

"Godina rešavanja problema u energetici"

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Nova godina vreme je kada se uglavnom nadamo dobrim vestima i lepim željama, međutim iz sektora energetike ni u prazničnim danima toga nema mnogo. O najavljenim poskupljenjima struje i gasa ali i nerealizovanim najavama da će se istražiti korupcija u energetici sa ministarkom Zoranom Mihajlović razgovarao je novinar B92 Aleksandar Miladinović.

B92: 2013. će početi ne baš sjajnim vestima iz vašeg sektora – trebalo bi da poskupe struja i gas. Da li se zna koliko i da li je to ono što će se sigurno desiti na početku godine?

Mihajlović: 2013. godina će biti godina rešavanja problema. Mi smo kao Vlada protekle godine nasledili pregršt problema posebno u sektoru energetike. Prema tome, posebno u 2013. godini, pored cene koju vi pominjete, ali tako što smo završili socijalne karte i doneli novi tarifni sistem, koji je realni tarifni sistem, mi možemo da pričamo da će u toku ove godine biti poskupljenja i struje i gasa, ali dodatno sa tim – pošto cena nije osnovni faktor, a nije nikad ni bila, bez obzira što su direktori voleli da kažu da je cena najvažniji faktor – mi smo krenuli u ozbiljan proces reformi i u “Srbijagasu” i u EPS-u. Naš cilj jeste da na kraju ove 2013. godine možemo da kažemo da smo iz velikih minusa došli bar na neku nulu i da smo krenuli da se bavimo razvojem u tim javnim preduzećima.

B92: Neke procene govore da gubitaši koji su u Vašem sektoru mogu svoje gubitke u narednoj godini da pokrivaju samo tako što će povećati cenu?

Mihajlović: Ne mogu da se složim sa tim zato što da je to tako, onda ne bismo ni kretali u proces reformi i restrukturiranja. EPS ide u proces korporativizacije – to znači da ćemo neke funkcije u okviru tog preduzeća ujediniti. Ozbiljno smo krenuli u proces smanjenja gubitaka – ne samo tehničkih gubitaka koji postoje u sistemu. Danas EPS kroz te gubitke praktično baca proizvodnju jedne Hidroelektrane “Đerdap” i to je nedopustivo.

B92: Čini se da ste zadovoljniji radom EPS-a nego “Srbijagasa” – da li će biti promena u rukovodstvu te kompanije u 2013?

Mihajlović: Ja nisam zadovoljna radom potpuno ni jednog ni drugog preduzeća. Onda kada oni budu bili pozitivni u svom poslovanju i kada mi budemo razgovarali o novim projektima, e onda ću ja moći da kažem – bravo za ta javna preduzeća.

B92: Baš Vaša dva direktora bila su na jednom od onih noćnih razgovora sa čelnicima Vlade i države Srbije. Da li vas brine što je takvo stanje u energetskom sektoru?

Mihajlović: Mene jako brine stanje u energetskom sektoru – ja sam to govorila godinama unazad zato što ovde mora da se radi i gradi, da se otvaraju novi objekti da ne bismo došli u situaciju da u godinama koje dolaze nemamo dovoljno električne energije. Nije u pitanju samo pojedinac, u pitanju je sistem i ponovo moramo da vratimo stvari u okrilje sistema i to je ono što je zadatak ovog ministarstva.

B92: I dok niste bili na fuknciji ministra, govorili ste kako Srbija već decenijama nije izgradila nijedan novi energetski objekat. Da li ćemo bar neki početak videti u 2013?

Mihajlović: Moj cilj je da mi više ne govorimo o memorandumima nego o ugovorima. Pored priče o Kolubari B koju smo prošle godine potpisali, a sada krećemo u ispunjavanje elemenata ugovora, ja verujem da ćemo govoriti o Bistrici, i o tome da ćemo početi sa izgradnjom malih hidroelektrana. Ministarstvo će početkom godine dati javni poziv svima koji su zainteresovani za izgradnju malih hidroelektrana. To je prvi put u istoriji ove države da na javnom pozivu mi tražimo investitore za male hidroelektrane.

B92: Vi ste prvi put najavili i da će se socijalne karte izrađivati i da će se tako plaćati energenti u Srbiji. Čini se da ste najglasniji zagovornik toga u Vladi, čak ni onaj deo koji se bavi socijalom ne zahteva tako glasno kao vi. Dokle se odmaklo sa tim i kada ćemo moći to i konkterno da vidimo?

Mihajlović: Socijalne karte u energetici su završene i ne možemo govoriti o liberalizaciji tržišta ni struje, ni gasa ako nema socijalnih karata. U svim zemljama pored nas postoje socijalne karte i to je uslov za liberalizaciju. Ja sam za liberalizovano tržište struje i gasa ali da vodimo računa uz one koji su socijalno ugroženi.

B92: U 2012. godini ste najavili i da će biti preispitano poslovanje kompanija koje su u Vašoj nadležnosti. Međutim, od tih najava se u prethodnoj godini nije daleko odmaklo – da li će u 2013. godini biti konkretnih koraka za ono što ste najavili?

Mihajlović: Ja sad mogu da najavim da će u prvom kvartalu ove godine, tim koji je u ministarstvo formiran, predstaviti sve predmete koje ćemo mi do tog trenutka završiti.

B92: Vaš tim je sličan kao tim Ministarstva zdravlja u prethodnom mandatu ali ni njihov tim nije dao neke konkretne rezultate, kroz policijsku akciju i akciju tužilaštva.

Mihajlović: Ovo je veliki tim. Svi predmeti koje budemo obradili i budemo predstavili javnoti, a predstavićemo krajem prvog kvartala, mi ćemo uputiti nadležnim instituacijama, pre svga tužilaštvu. Dalje je na njima.

Izvor B92

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!