Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Gas skup zbog troškova tranzita kroz Mađarsku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Cena gasa u Srbiji je visoka na šta značajno utiču troškovi tranzita tog energenta kroz Mađarsku, za 10 odsto, izjavio je juče predsednik Agencije za energetiku Republike Srbije Ljubo Maćić.

Srbijagas pokušava da izmeni odredbe Ugovora o transportu gasa kroz Mađarsku, rekao je Maćić učestvujući u radu Odbora za energetiku Privredne komore Srbije i ukazao da pri sadašnjim cenama gasa nema interesa novih potrošača da se priključuju na taj energent.

Maćić je ukazao da je cena gasa niža u onim zemljama koje imaju diverzifikovane izvore snabdevanja tim energentom i naglasio da Srbija zbog toga treba da radi na izgradnji novih pravaca snabdevanja gasom i izgradnji gasnog prstena uz podršku EU.

Srbijagas pri sadašnjim cenama gasa, koje su nedavno povećane za 10 odnosno 15 odsto, ne pokriva sve troškove nabavke tog energenta, rekao je Maćić.

On je ukazao da postoji plan za izgradnju novih gasnih elektrana u Srbiji ali bi njihova izgradnja teško mogla biti ekonomski isplativa i atraktivna.

Maćić je naveo da bi samo gorivo za pokretanje tih elektrana izraženo u ceni struje koštalo oko osam evrocenti za kilovat čas, što teško može da se nazove konkurentnom cenom.

Kada je reč o cenama struje, Maćić je ocenio da ima prostora za sniženje cena električne energije u onom procentu u kom bi EPS mogao da smanji svoje troškove, ali bi trebalo voditi računa o potrebama investiranja u elektro-energetski sektor.

Cene struje u Srbiji će neminovno rasti kada dođe vreme za ispunjenje ekoloških obaveza koje se tiču emisije ugljendioksida iz termoelektrana a takođe će na povećanje cene struje uticati i korišćenje obnovljivih izvora energije za njenu proizvodnju.

On je naveo da je Srbija, posle Poljske, zemlja koja ima najveći udeo uglja u proizvodnji struje i dodao da će to, kada dođe vreme, uticati na cenu zbog ispunjenja ekoloških obaveza prema standardima EU.

Ukoliko ne budemo ulagali u ekološke projekte postojaće opasnost od zatvaranja termopostrojenja ukupnog kapaciteta oko 800 megavata, rekao je Maćić i dodao da ipak ne očekuje da će se to desiti.

On je istakao da će liberalizacija 40 odsto tržišta električne energije od 2013. godine pozitivno uticati na poslovanje EPS-a s obzirom da će ta kompanija moći da prodaje struju velikim industrijskim potrošačima po ceni od osam evrocenti umesto sadašnjih pet.

Time bi EPS ostvario čist prihod od oko 700 miliona evra i ne bi mu trebalo mnogo više novca da ostvari planirane investicije, rekao je Maćić.

On je ukazao da cena energenata u Srbiji moraju biti takve da dugoročno obezbede sigurno snabdevanje potrošača energijom i da pokriju troškove i investicije energetskih preduzeća ali i buduće obaveze koje se tiču emisije ugljendioksida i obnovljivih izvora energije.

Izvor tanjug.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Naftne kompanije optužuju Jugopetrol za zloupotrebu tržišta

Udruženje naftnih kompanija Crne Gore formalno je zatražilo od Agencije za zaštitu konkurencije da istraži navodne zloupotrebe tržišne dominacije od strane Jugopetrola. Udruženje, koje se sastoji od oko 15 vlasnika benzinskih stanica, tvrdi da Jugopetrol sprovodi nepravedne prakse tako...

Hrvatska: SOCAR započinje isporuke gasa, proširujući energetski doseg Azerbejdžana u Evropi

Početkom septembra, Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR) započela je isporuke prirodnog gasa Hrvatskoj, kako izveštava Azernews. Ovaj korak, postignut saradnjom vlada Azerbejdžana i Hrvatske uz pomoć PPD-a i MET Group-a, naglašava posvećenost Azerbejdžana da bude pouzdan energetski partner za...

Azerbejdžan planira drastično povećanje izvoza gasa u Srbiju

Azerbejdžan planira značajno povećanje izvoza prirodnog gasa u Srbiju, izjavio je azerski ministar spoljnih poslova Džejhun Bajramov. Dana 2. septembra, Bajramov je saopštio da su Državna naftna kompanija Azerbejdžanske Republike (SOCAR) i srpski Srbijagas postigli sporazum o povećanju godišnjeg...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!