Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaFondovi EU dostupni...

Fondovi EU dostupni i privatnom sektoru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Međunarodna konferencija „Energetski dani Prijedor 2012″ demistifikovala je priču da su fondovi EU dostupni samo javnom i nevladinom, a nikako i privatnom sektrou, izjavio je direktor Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“ Mišo Reljić.

„Za podršku EU privatnom sektoru danas smo čuli odlične primjere malih i srednjih preduzeća iz Hrvatske koja su znatna sredstva povukla iz evropskih fondova, pogotovo u oblasti energetske efikasnosti“, rekao je Reljić novinarima u Prijedoru po završetku dvodnevnog skupa koji je organizovala Agencija „PREDA-PD“.

On je ocijenio da je prva konferencija posvećena ekonomiji energetske efikasnosti (3E) u Prijedoru u potpunosti uspjela, da je bila dobro koncipirana i da to potvrđuje broj učesnika i gostiju oba konferencijska dana.

„Predstavili smo odnos EU prema 3E, pa to spustili na nivo BiH i Republike Srpske, pa još niže na nivo lokalne zajednice gdje smo pokazali odnos prema 3E na primjerima šest opština u BiH zahvaljujući inicijativi Evropske komisije /EK/ Sporazum gradonačelnika čiji je Prijedor potpisnik od 2010. godine“, naveo je Reljić.

On je dodao da su gosti bili najzainteresovaniji za potencijalne donatore za projekte 3E, da su se čula iskustva iz Italije i primjeri dobre prakse iz Grčke i Srbije, te slovenačke energetske agencije KSSENA iz Velenja koja se smatra najuspješnijom na Balkanu.

„Po završetku konferencije danas smo posjetili novu kotlovnicu u restoranu `Le pont` i Osnovnu školu `Branko Ćopić` gdje je u cjelosti proveden projekat energetske efikasnosti“, dodao je Reljić.

Predstavnik Agencije „PREDA-PD“ Boris Srdić rekao je da je prvi projekat energetske efikasnosti u Prijedoru realizovan u ovdašnjem Poslovnom centru, drugi u OŠ „Branko Ćopić“, a da treći čeka odgovor razvojnog programa češke Ambasade u BiH gdje je za postavljanje solarnih kolektora na zgradu Opšte bolnice Prijedor kojima bi se zagrijavala voda, potrebno 300.000 KM.

„U ova dva dana imali smo 120 učesnika i predavače iz Grčke, Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH i, prema ocjenama samih učesnika, konferencija je bila uspješna. S obzirom da je ekonomija energetske efikasnosti novina na našem području, cilj skupa prvenstveno je bio da se javnost što više upozna s njenim prednostima i mogućnostima“, dodao je Srdić.

Direktor OŠ „Branko Ćopić“ Sanja Munjiza rekla je da u objekat ove vaspitno-obrazovne ustanove gotovo da nije ulagano ništa od izgradnje 1982. godine.

„U okviru ovog projekta zamijenjeni su krov, stolarija i fasada i zahvaljujemo Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, opštini Prijedor, UNDP-u, USAID-u, Zavodu za izgradnju grada Prijedor, preduzeću „Gradinvest“ i agenciji `PREDA`“, istakla je Munjiza.

Opština Prijedor se potpisom Sporazuma gradonačelnika, koji danas ima 4.300 potpisnica, obavezala da do 2020. godine smanji emisiju štetnih gasova za 20 odsto, a poveća energetsku efikasnost i izvore obnovljive energije za po 20 odsto. Opština je donijela akcioni plan koji sadrži 32 projekta a čijom bi realizacijom bilo postignuto i više od takozvanog cilja „tri puta dvadeset“.

Pokrovitelji konferencije su grad Prijedora i Njemačka agencija za međunarodnu saradnju /GIZ/. U gradu na Sani međunarodna konferencija „Energetski dani“ biće organizovana svake dvije godine.

Izvor Capital

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

Bugarska: Westinghouse potpisao Memorandum sa bugarskim dobavljačima za projekat proširenja NE Kozloduj

Kompanija Westinghouse Electric potpisala je Memorandume o razumevanju sa 17 značajnih bugarskih dobavljača, čiji cilj je isporuka i postavljanje dva nova reaktora AP-1000 na lokaciji nuklearne elektrane Kozloduj. Potpisani memorandumi naglašavaju potencijal za proizvodnju ključnih komponenti, uključujući velike strukturalne module, dizalice, izmenjivače...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!