Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Firma sa Kipra želi da pravi termoelektranu “Ugljevik Dva”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vlada Republike Srpske usvojila je pismo namere investitora za izgradnju termoelektrane “Ugljevik Dva” – firme “Komsar enerdži” sa sedištem na Kipru, izjavio je premijer RS Aleksandar Džombić.

On je rekao novinarima da je ta firma u vlasništvu Rusa Serdareva, da ukupna investicija za izgradnju bloka TE “Ugljevik Dva” iznosi 400 miliona evra, te da će poslovi bite izvođeni sa zajedničkim preduzećem “Komsar enerdži RS”, gde će TE “Ugljevik Jedan” imati 10 odsto vlasničkog udela, a “Komsar enerdži” 90 odsto.

“Na izgradnji će biti angažovano oko 1 000 lica, a nakon realizacije investicije, što se očekuje u roku od tri godine, u tom novom bloku radiće 700 radnika”, precizirao je Džombić.

Premijer je istakao da će ova investicija imati velikog značaja za privredu RS i zapošljavanje, i dodao da postoje dovoljna nalazišta uglja za čak četiri bloka.

Vlada je usvojila informaciju preduzeća “Jadran Naftagas” sa sedištem u Banjaluci o dosadašnjim naftno-geološkim istraživanjima na području RS i BiH, i zadužila Ministarstvo industrije, energetike i razvoja po pitanju istraživnja i korišćenja eksplatacionih područja Majevice, istočne Hercegovine i Motajice vezanih za nalazišta nafte.

“Ovo ministarstvo je zaduženo za izdavanje koncesije “Jadran Naftagasu” kako bi se moglo krenuti u realizaciju te investicije”, rekao je Džombić i istakao da najnovije procene govore da postoji 10 miliona tona nalazišta nafte

Ta investicija bi trebalo da bude realizovana do 2029. godine, a njena ukupna vrednost je 220 miliona dolara, sa planiranim koncesionim periodom od 25 godina i očekivanim prihodom ovog preduzeća od 4,7 milijardi dolara.

Prema Džombićevim rečima, to je značajna investicija i značajna investiciona sredstva biće uložena u privredu RS u narednom periodu.

Premijer RS je rekao da će raspodela đubriva za prolećnu setvu početi u ponedeljak, 28. marta, i da će prve količine biti distribuisane u Bijeljini.

Sa dnevnog reda današnje sednice Vlade skinuta je tačka koja se odnosi na uvođenje akcize na naftu za železnice, jer Vlada RS želi da vidi da li će rukovodstvo ŽRS i sindikati izvršiti preuzete obaveze iz ranije potisanog sporazuma sa Vladom, odnosno da li su učinjene uštede i napravljena nova sistematizacija i pravilnik.

“To će biti urađeno kada se uverimo da imamo partnera s druge strane”, rekao je Džombić.

Vlada RS usvojila je izveštaj o finansijskom poslovanju Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja RS za prošlu godinu i rebalans za ovu godinu.

Izvor srna.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!