Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaFinansijski rezultati NIS-a...

Finansijski rezultati NIS-a za 2012. godinu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na osnovu pojedinačnih i nerevidiranih finansijskih izveštaja za 2012. godinu, NIS je ostvario neto dobit od 49,5 milijardi dinara što je godišnji rast od 22 odsto. Rast profita je rezultat efikasnijeg poslovanja i smanjenja troškova, kao i rasta udela na domaćem tržištu nafte i naftnih derivata.

EBITDA za 2012. godinu iznosi 66,5 milijardi dinara, što je 27 odsto više u odnosu na isti period 2011. godine. Na rast EBITDA su, pored povećanja efikasnosti poslovanja, uticali i realizacija ranijih ulaganja u obnovu resursne baze i rast proizvodnje domaće nafte i gasa.

NIS je ostao pojedinačno najveći poreski davalac u zemlji. Iznos obračunatih poreza, naknada i ostalih fiskalnih obaveza NIS-a za 2012. je 91,4 milijarde dinara, što je 8 odsto više od iznosa uplaćenog u istu svrhu tokom 2011. godine.

Prošla godina je za NIS bila u znaku uvođenja savremenih tehnologija u sve vidove poslovanja i širenja maloprodajne mreže u zemlji i regionu. Ukupne investicije na nivou NIS grupe (NIS i novoosnovana zavisna društva) u prošloj godini su dostigle rekordni nivo od 50,8 milijardi dinara, ili 48 odsto više nego u 2011. godini. Kompanija je najviše novca, 20,4 milijarde dinara, uložila u ekološke projekte i dovršetak modernizacije Rafinerije nafte Pančevo (postrojenje za hidrokreking i hidroobradu MHC/DHT, izgradnju postrojenja za vodonik i za regeneraciju istrošene sumporne kiseline, rekonstrukciju pristaništa u Pančevu, automatizaciju prerade, kao i rekonstrukciju i izgradnju TNG parka). Još 13,2 milijarde dinara je uloženo u razvoj maloprodajne mreže. Kompletno je rekonstruisano devet benzinskih stanica i rebrendirana je 231 benzinska stanica. U sklopu razvoja maloprodajne mreže u regionu, što je strateški cilj NIS-a, kompanija je kupila skladište u Bugarskoj, mrežu od 28 benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini i jednu u Rumuniji. Konačno, 10,1 milijarda dinara je investirana u geološka istraživanja i projekte povećanja proizvodnje nafte i gasa i povećanja rezervi.

Tokom prošle godine je ukupna zaduženost kompanije prema bankama (dug prema bankama i akreditivi) smanjena 10 odsto u odnosu na kraj 2011. godine, i na kraju 2012. godine je iznosila ukupno 403 miliona dolara. Odnos duga prema EBITDA je iznosio 0,45.

Prema pojedinačnim finansijskim izveštajima operativni novčani tok (OCF) je povećan sa 35 milijardi dinara u 2011. godini na 36,8 milijardi dinara tokom 2012. godine, što je povećanje od 5 odsto.
NIS je tokom prošle godine nastavio trend rasta u proizvodnji domaće nafte i gasa, pa je u 2012. godini proizvedeno 1.694 uslovnih tona nafte i gasa**, što je 11 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno, obim potvrđenih zaliha ugljovodonika porastao je u 2012. godini za 12,1 odsto.

Obim prerade sirove nafte u Rafineriji nafte Pančevo u 2012. godini iznosio je 2.142 miliona tona nafte, a ukupan promet naftnih derivata dostigao je nivo od 2.395 hiljada tona. Bez obzira na pad obima nacionalnog tržišta, NIS je povećao obim maloprodaje za 15 odsto, uz porast udela Kompanije na maloprodajnom tržištu za 5,9 odsto.

„Finansijski rezultati za 2012. godinu su pokazali da je ta godina bila najuspešnija od kada NIS postoji. Uspeli smo, ne samo da sačuvamo, već i da povećamo profitabilnost Kompanije, istovremeno smanjivši nivo bankarskog duga. I to u uslovima kada je u 2012. godini Srbija oborila dva neslavna rekorda – u dubini recesije u Jugoistočnoj Evropi i po visini stope inflacije u Evropi. Ključni razlog uspešnog poslovanja NIS-a je konstantni rast investicija u nove tehnologije, razvoj maloprodajne mreže u zemlji i regionu, kao i istraživanje i povećanje rezervi nafte i gasa. Još jednom se potvrdilo da dogovor kuću gradi, a naša kuća je prošle godine jačala zahvaljujući dogovoru dva akcionara – Gasprom njefta i Vlade Srbije“, izjavio je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Izvor NIS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!