Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRudarstvoFaktori koji doprinose...

Faktori koji doprinose ljudskoj i ekološkoj nepravdi u lancima snabdevanja baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Postoji mnogo faktora koji doprinose kršenju ljudskih prava i degradaciji životne sredine, uključujući:

Neke rezerve minerala nalaze se u područjima pogođenim sukobima i visokim rizikom: Mnogi od današnjih rudnika koji rade nalaze se u regionima koji su označeni kao područja pogođena sukobima i visokim rizikom (CAHRA), koje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj definiše kao mesta koja su „identificirana prisustvom oružanog sukoba, rasprostranjenog nasilja ili drugih rizika od povrede ljudi.” Prisustvo građanskih i međunarodnih ratova, pobuna, političke nestabilnosti i represije i korupcije su neki od primera faktora koji određuju da li se neko područje smatra ugroženim sukobom ili visokim rizikom. U vreme pisanja ovog teksta, Evropska unija je identifikovala 28 zemalja sa CAHRA.

Ekonomska zavisnost od zanatskog i malog rudarstva (ASM): Za razliku od rudarstva velikih razmera, ASM upravljaju pojedinci, porodice i/ili grupe i često su neformalni i potpuno neregulisani, što dovodi do malog ili nikakvog zdravlja, bezbednosti ili zaštite životne sredine. Ne koriste uvek savremenu opremu, neki se oslanjaju na alate kao što su lopate i pijuke. Kako primećuje Evropska unija, u nekim slučajevima ASM kontrolišu naoružane grupe, koje koriste izvučene resurse za finansiranje sukoba.

Zastareli zakoni o rudarstvu: Trenutni američki zakoni koji regulišu rudarstvo ne rešavaju složene izazove sa kojima se ovaj sektor suočava. Na primer, Opšti zakon o rudarstvu iz 1872. ostaje najistaknutiji propis o rudarstvu danas u Sjedinjenim Državama. Upravljajući vađenje kritičnih minerala na saveznim zemljama, nije značajno ažuriran otkako ga je predsednik Ulysses S. Grant potpisao pre više od 150 godina kako bi promovisao širenje na zapad. Ne zahteva od rudarskih kompanija da plaćaju savezne autorske naknade poreskim obveznicima i ne uključuje odredbe o zaštiti životne sredine. Zakoni poput ovih ne odražavaju složenost današnje rudarske prakse, posebno je važno da im je potrebna besplatna, prethodna i informisana saglasnost plemenskih naroda, koji često snose teret negativnih uticaja rudarstva.

Nedostatak alata za praćenje rudarskih praksi: Bez dobrog upravljanja ili transparentnosti od strane organizacija, ne postoji način da se definitivno sazna kako se većina rudnika odnosi prema svojim radnicima ili utiče na okolinu. Novinari su u velikoj meri odgovorni za otkrivanje kršenja ljudskih prava i degradacije životne sredine. Često se oslanjamo na uveravanja rudarskih kompanija, koja se često pokažu netačnim ili nepotpunim. Zato su nam potrebni alati trećih strana za nadgledanje rudarskih praksi: moramo imati podatke iz pouzdanih izvora da bismo smisleno odgovorili na destruktivne operacije i držali loše aktere na odgovornost, dok su stalno potrebni odgovorni postupci.

Šta se radi na rešavanju kršenja ljudskih prava i uticaja na životnu sredinu?

Aktivisti, advokati, kreatori politike, poslodavci, vlade i drugi rade na integraciji ekološke pravde u lanac snabdevanja električnim baterijama:

Napori u vezi sa pozicioniranjem/rešoringom/prijateljima: Iako daleko od kompletnog rešenja, ulaganje u kapacitet lanca snabdevanja električnim vozilima u Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima pomoći će u diversifikaciji snabdevanja i ograničiti izloženost kršenju ljudskih prava i štetnim uticajima na životnu sredinu. Kada je snabdevanje uzvodno koncentrisano u nekoliko zemalja, kupci na nižem toku imaju malo uticaja na ljudska prava i prakse zaštite životne sredine svojih dobavljača. Generalno, Sjedinjene Države i njihovi saveznici imaju jak nadzor nad pitanjima ljudskih prava i visokokvalitetnom zaštitom životne sredine, iako uvek postoji prostor za poboljšanje. Međutim, ovde cilj nije samopouzdanje, već veća raznolikost i konkurencija, pomažući da se izvrši pritisak na sve zemlje da se pridržavaju poboljšanih standarda.

Vodeći napori za ažuriranje zakonodavstva: U vreme pisanja ovog teksta, Bajdenova administracija saziva međuagencijskuradnu grupu za propise, zakone i dozvole za rudarstvo, koja će dati preporuke Kongresu o tome kako da reformiše zakon o rudarstvu kako bi uključio odredbe koje štite životnu sredinu , uključiti lokalne zajednice i smanjiti vreme, troškove i rizik od mine. Slično tome, Inicijativa za osiguranje odgovornog rudarstva (IRMA) je dala preporuke Savetodavnom komitetu za čiste energetske resurse Stejt departmenta u vezi sa tim šta bi trebalo da bude uključeno u ova ažuriranja. Partnerstvo za bezbednost minerala Stejt departmenta je takođe nedavno objavilo principe koji označavaju javnu posvećenost punoj integraciji ekoloških, društvenih i standarda upravljanja u svoj rad.

Poboljšanje transparentnosti lanca snabdevanja električnim vozilima: „Pasoši za baterije“ mogu pomoći proizvođačima da sertifikuju odakle dolaze minerali za baterije i da potvrde da ovi izvori poštuju globalno priznatu etičku praksu.

Sazivanje zainteresovanih strana da podstaknu akciju. IRMA okuplja industriju, pogođene zajednice, vlade i druge kako bi obezbedio nezavisnu verifikaciju i sertifikaciju treće strane prema sveobuhvatnom standardu za sve iskopane materijale koji obezbeđuje „pokrivanje na jednom mestu“ za čitav niz pitanja vezanih za uticaje industrijskih – mine.

Proizvođači automobila se takođe obavezuju da će obezbediti da su materijali dobijeni etički. Na primer, Ford zahteva da dobavljači nabavljaju sirove iskopane materijale od entiteta posvećenih i/ili sertifikovanih od strane IRMA-e.

Iako se gornji deo lanca snabdevanja EV baterijama suočava sa mnogim izazovima, možemo ih rešiti ulaganjem, poboljšanim zakonima i propisima i javnom svešću. Ovi koraci će pomoći da se osigura da imamo baterije koje su nam potrebne za budućnost elektrificiranog transporta bez štete po ljude ili planetu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU dogovorila smanjenje industrijskih emisija

Zemlje članice EU i Evropski parlament saopštile su 29. novembra da su postigle preliminarni dogovor o suzbijanju emisija gasova iz industrijskih postrojenja, uključujući one iz intenzivnih farmi živine i svinja i iz rudnika. Sporazum, koji je postignut kasno 28. novembra,...

Bugarska: Šel planira da instalira 64 punjača za EV

Šel Bugarska planira da do kraja 2025. godine instalira 64 punjača za električna vozila na 16 benzinskih stanica u zemlji, prema rečima Nikolaja Bogdanova, direktora za trgovinu. Šel Bugarska će delimično finansirati projekat sredstvima iz Instrumenta za povezivanje Evrope...

Grčka: Prva aukcija za PV sisteme sa baterijama biće održana do kraja februara 2024.

Grčko ministarstvo energetike dovršava svoje planove za prvu aukciju, koja će biti održana najkasnije do kraja februara 2024. godine, nudeći investicionu i operativnu podršku zrelim projektima solarne energije koji imaju uslove priključenja i planiranu ugradnju baterija. Predstojeća aukcija će ponuditi...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!