Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropske zemlje pokreću...

Evropske zemlje pokreću nacionalne mere da zadrže rastuće cene energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Španija, Italija, Grčka i Francuska razmatraju subvencije i ograničenje cena u cilju zaštite potrošača

Evropska komisija razvija skup inicijativa koje će pomoći ekonomskom bloku da se izbori sa naglim povećanjem cena energije dok zemlje primenjuju nacionalne mere za zaštitu potrošača od naglog rasta računa.

Španija, Italija, Grčka i Francuska već planiraju akcije, poput subvencija koje bi obezbedile ograničavanje cena, u pokušaju da zaštite potrošače od povećanja troškova u kritičnoj fazi ekonomskog oporavka od Covida.

Komisija je saopštila da želi da potvrdi „kratkoročne privremene mere“ za rešavanje posledica globalne energetske krize, pritom držeći na oku dugoročne klimatske ciljeve.

Evropski komesar za energiju Kadri Simson dala je komentar nakon što je na sastanku ministara energetike EU u Sloveniji zaključeno da je energetska kriza sada „kritična“.

„Kratkoročno, nekoliko država članica je spremno da uvede kratkoročne privremene mere za zaštitu svojih ugroženih potrošača“, rekla je Simson.

Mere uključuju smanjenje poreza na dodatu vrednost i akciza na energiju, koje su „u skladu sa propisima EU“, rekla je ona, dok druge mogućnosti za pomoć vladama u brzom odgovoru uključuju direktnu podršku kako bi se potrošači zaštitili od većih troškova.

Simson je rekla da je zatražila od ministara energetike EU da u roku od nekoliko sedmica sastave strukturiraniji paket mera koje bi mogle uključivati grupisane kupoprodajne ugovore i povećani naglasak na jeftinijoj obnovljivoj energiji.

Evropske cene električne energije ove godine su naglo porasle, više nego trostruko u Španiji i drugim zemljama, podstaknute uglavnom rastom cena prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije i grejanje, pored niske proizvodnje obnovljive energije i viših cena ugljenika u EU.

Referentne evropske cene gasa, na primer, porasle su za više od 250 odsto od januara.

Porast je izazvan ponovnim otvaranjem ekonomija širom sveta nakon blokada zbog pandemije Covid-19, a velika potražnja u Aziji potisnula je isporuke u Evropu, uzrokujući udarne talase u industrijama zavisnim od gasa, koje uključuju sve, od proizvodnje energije do proizvođača CO2 u trgovini hranom.

Španija je predložila EU da organizuje koordiniraniji odgovor na poskupljenje, tražeći od Komisije da ove sedmice obezbedi opcije kako bi države EU mogle da reaguju.

„Hitno nam je potreban meni evropske politike koji su dizajnirane da odmah reaguju na dramatične skokove cena“, izjavile su španska ministarka ekonomije Nadia Calvino i ministarka energetike i životne sredine Teresa Ribera u dokumentu poslatom Komisiji.

Španija uvodi sopstvene mere za rešavanje krize, uključujući smanjenje posebnog poreza na električnu energiju za domaće kompanije i potrošače, sa 2,6 milijardi evra dobiti energetskih kompanija preusmerene na kupce i ograničenjem poskupljenja gasa.

Zemlja poziva na uspostavljanje centralizovane evropske platforme za kupovinu gasa.

Italija će uvesti kratkoročne mere za suzbijanje krize, vredne oko 3 milijarde evra, pri čemu će zemlja raditi na dugoročnijoj reformi računa za električnu energiju, rekao je ranije ovog meseca ministar za energetsku tranziciju.

Grčka je najavila planove da ponudi finansijsku pomoć većini svojih domaćinstava do kraja godine, uključujući subvenciju od 9 evra za prvih potrošenih 300 kWh mesečno, veće jednokratne isplate za one sa niskim primanjima i veće popuste od strane vodećeg snabdevača u državnom vlasništvu.

U međuvremenu, portugalski ministar životne sredine Joao Matos Fernandes rekao je ranije ove nedelje da će cene električne energije za domaćinstva na regulisanom tržištu ostati nepromenjene u 2022. godini.

U Francuskoj, vlada će isplatiti jednokratnu pomoć od 100 evra za 5,8 miliona domaćinstava koja dobijaju energetske vaučere, dok je nemačko ministarstvo ekonomije reklo da nema potrebe za intervencijom vlade.

To je uprkos tome što zemlja nema ograničenje cena komunalnih usluga za svojih 41,5 miliona domaćinstava koja kupuju energiju u uglavnom neregulisanom maloprodajnom sektoru – liberalizovanom kako bi se ostvarilo pravo na izbor i uklonili monopoli.

Dok Evropska komisija razgovara sa državama članicama, nije bilo akcija Brisela, koji navodi da bi skok cena trebalo da ohrabri nacije da ubrzaju napuštanje fosilnih goriva.

Austrijska ministrka klime i energije Leonore Gevessler rekla je da će brži prelazak na obnovljive izvore učiniti EU „dugoročno otpornijom na oscilacije cena“.

Izvor: thenationalnews.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!