Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Snažan uvoz...

Evropa: Snažan uvoz LNG-a nadoknađuje niže protoke ruskog gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Pošiljke LNG-a koje kreću ka Evropi verovatno će nadoknaditi nagli pad uvoza prirodnog gasa iz Rusije u narednim mesecima, sa snažnim snabdevanjem za proizvodnju električne energije do kraja grejne sezone, pokazala je analiza S&P Global Platts-a.

Gazpromov izvoz gasa u Evropu značajno je pao ove zime, što je dovelo do rekordno visokih cena na referentnom holandskom čvorištu TTF.

Međutim, slaba potražnja u Aziji je održala JKM ugovor S&P Global Platts-a – referentni ugovor za spot trgovinu LNG-om koji se isporučuje u severoistočnu Aziju – sniženim, sa značajnim brojem LNG pošiljki koji se sada približavaju evropskim obalama, privučene višim cenama.

Evropska regasifikacija je sredinom januara dostigla rekordne nivoe, pri čemu je isporuka LNG-a Belgiji, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Španiji i Velikoj Britaniji porasla na 451 milion kubnih metara 19. januara, što je najviši nivo u istoriji, pokazuju podaci Platts Analitics-a i National Grid-a.

Regasifikacija LNG-a je u proseku iznosila 363 miliona kubnih metara kubnih gasa tokom gasnih dana od 1. do 19. januara, što je povećanje za 142% na godišnjem nivou i više od 351 milion kubnih metara kubnih gasa, koliko je iznosio prethodni rekord zabeležen u novembru 2019.

Promena u dinamici

Snažna bruto dobit po barelu vođena rekordno visokim cenama na tržištima za krajnje korisnike u Evropi i Aziji tokom prošle jeseni i rane zime podstakli su izvoznike, posebno u SAD-u, da prošire kapacitete do krajnjih granica kako bi proizveli više LNG-a.

Mnoge od tih pošiljki su bili usmerene, odnosno preusmerene u Evropu iz Azije.

Raspon između JKM-a i TTF-a se često koristi kao znak arbitražnog potencijala između Atlantskog i Pacifičkog basena.

Ulaskom u novu godinu, relativno blago zimsko vreme u Evropi i Aziji dovelo je do pada tražnje. Slotovi u Evropi za promptne isporuke — koje će biti isporučene u februaru — odjednom su postale neuhvatljivi.

„To je takođe odraz novootkrivene elastičnosti u azijsko-pacifičkoj tražnji, sa neviđenom zategnutošću tržišta u Evropi, primoravajući je da ceni na nivou koji se takmiči za fleksibilni LNG, što dovodi do promene i potpunog uništenja potražnje za gasom kod azijskih uvoznika koji su izloženi spot tržištu“, rekao je Luk Kotel, rukovodilac tima za LNG kompanije Platts Analitics EMEA.

Evropske isporuke su povećane kako je isporučen značajan deo plutajućeg volumena koji je narastao od oktobra 2021.

„Snažna isporuka LNG-a i normalne sezonske temperature uticale su na tržišne cene TTF-a u zimskom bilansu, pomažući da se nadoknadi nisko snabdevanje putem ruskih gasovoda“, rekao je Kotel.

Cenovni podsticaj za februar i mart

Snažne isporuke LNG-a u Evropu mogu se nastaviti zbog slabe kupovne aktivnosti u Aziji, smatra Kotel.

TTF za mesec unapred ima veliku premiju u odnosu na JKM, dok DES Northwest Europe ima značajan popust u odnosu na TTF, što ukazuje na snažnu potražnju za kapacitetima za regasifikaciju.

Martovska dinamika cena bi takođe mogla da podstakne pošiljke LNG-a da se upute ka Evropi, umesto ka Aziji. Platts je procenio DES Northwest Europe za mart na 21,791 USD/MMBtu 19. januara, što je najniža cena od 16. septembra 2021. takođe, Platts je procenio US FOB Gulf Coast Marker za mart na 20,20 USD/MMBtu 19. januara. Ovo je bio najniži GCM do sada od 1. novembra 2021.

Nedavne tržišne aktivnosti sugerišu da bi se JKM premije mogle vratiti u aprilu. Dodatne zalihe iz SAD mogle bi da izazovu veću volatilnost, sa sedmim velikim terminalom za regasifikaciju – Venture Global LNG’s Calcasieu Pass – koji se priprema za početak izvoza u narednih nekoliko meseci.

Trenutak u kome će Gazpromov gasovod Severni tok 2 postati operativan takođe će biti faktor, sa dodatnim isporukama u Evropu koje će verovatno smanjiti potrošnju LNG-a.

Izvor: spglobal.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Botas će isporučivati LNG Bulgargazu u junu

Botas, turska kompanija za prirodni gas i LNG, isporučiće bugarskom Bulgargazu jedan kargo tečnog prirodnog gasa u junu, nakon što je izabrana za pobednika nedavno završengo tendera. Ranije ovog meseca, Bulgargaz je objavio tender tražeći oko 1 TWh gasa koji će biti...

Crna Gora: Da li je gas alternativu uglju u proizvodnji struje

Sastanak predstavnika američkih investitora i lokalne uprave, održan u Baru, samo je prvi korak u uključivanju lokalne uprave u realizaciju ovako velikih projekata, do koga je trebalo da dođe i mnogo ranije, zajednički je zaključeno na sastanku potpisnica Memoranduma...

Hrvatska: Evropska komisija odobrila 25 miliona evra podrške za proširenje LNG terminala

Evropska komisija odobrila je 25 miliona evra kao podršku za proširenje terminala za tečni prirodni gas na hrvatskom ostrvu Krk. Šema podrške, odobrena u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći, biće delimično finansirana preko Instrumenta za oporavak i otpornost, nakon pozitivne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!