Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaEvropa: Rekordna proizvodnja...

Evropa: Rekordna proizvodnja energije vetra u Portugalu i Španiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji oktobra, cene na evropskom tržištu električne energije su zabeležile rast u odnosu na prethodnu nedelju. Na tržištu MIBEL, cene su pale zbog velike proizvodnje energije vetra, koja je dostigla istorijski rekord u Portugalu i najveću vrednost u 2023. godini u Španiji. Prosečna cena gasa je bila više nego prethodne nedelje, potražnja za električnom energijom je porasla, a proizvodnja solarne energije pala.

U trećoj nedelji oktobra proizvodnja solarne energije smanjena je na svim većim evropskim tržištima u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći pad, koji je iznosio oko 40%, registrovan je u Portugalu, Španiji i Italiji, dok je najmanji pad od 11% registrovan na nemačkom tržištu.

Za četvrtu nedelju oktobra prognozira se porast proizvodnje solarne energije na svim analiziranim tržištima u odnosu na prethodnu nedelju.

Nasuprot tome, treća nedelja oktobra donela je povećanje proizvodnje energije vetra na većini glavnih evropskih tržišta. U Portogalu i Španiji ovaj porast iznosi 294%, odnosno 272%. Pored toga, 17. oktobra, portugalsko tržište je oborilo svoj istorijski rekord sa dnevnom proizvodnjom energije vetra od 108 GWh.

Tokom iste nedelje, 20. oktobra, na španskom tržištu je iz energije vetra proizvedeno 420 GWh, što je najveća vrednost od decembra 2021. Nemačko tržište jedino beleži pad proizvodnja energije vetra, za 14 odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Za četvrtu nedelju oktobra, prognoze kompanije AleaSoft Energy Forecasting pokazuju da će se proizvodnja vetra smanjiti na svim analiziranim tržištima, sa izuzetkom Italije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: Prosečna cena na CROPEX DAM dostigla 96,6 evra/MWh u novembru

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na hrvatskoj energetskoj berzi CROPEX u novembru iznosila je 96,6 evra/MWh, što je za 7% manje nego u oktobru. Prosečna vršna cena dostigla je 114,61 evra/MWh, za 2% više u odnosu na...

Mađarska: Prosečna cena električne energije na HUPX DAM dostigla 99,4 evra/MWh u novembru

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u novembru  dostigla je 99,38 evra/MWh. To je za 5% manje u odnosu na oktobar (104,99 evra/MWh). Prosečna vršna cena iznosila je 118,44 evra/MWh u novembru, što je za 4% više u...

Crna Gora: Struja ipak neće poskupeti od januara

Predstavnici EPCG i Ministarstva energetike i rudarstva najavili su da struja za domaćinstva neće poskupeti u 2024. godini. Vlasti će morati da pronađu način da osigura da se računi za električnu energiju ne povećaju ako operator distributivnog sistema CEDIS poveća naknade za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!