Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Očekujte turbulentnu...

Evropa: Očekujte turbulentnu gasnu zimu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kako se približava zimska gasna sezona, vlada neizvesnost u pogledu dostupnosti evropskog prirodnog gasa u narednih šest meseci.

Obično početak zime prati povećani priliv u Evropu čime se dopunjuju inicijalna povlačenja iz skladišta.

Ali ova zima je drugačija, što je saznala i šira javnost.

Neto popunjenost skladišta gasa širom Evrope i dalje je za 15 procentnih poena ispod normalne, pogurana na dole praznim objektima povezanim sa ruskim Gazpromom.

Manja dostupnost zaliha gasa mogla bi značiti da će se povlačenje iz skladišta odložiti za drugi deo zime, dodatno opterećujući snabdevanje u prvim mesecima sezone.

Očekuje se da će uvoz od ključnih proizvođača biti drugačiji, dodajući još veću složenost trgovini na referentnom TTF-u.

Ono što je najvažnije, rezultati aukcija za dodelu kapaciteta u oktobru pokazuju da bi severozapadna Evropa mogla da oseti pad snabdevanja ruskim gasom sa oko 300 miliona kubnih metara (mcm) dnevno u septembru na samo 250 mcm dnevno u oktobru.

Ovaj pad od 17% – koji je doneo front-month na TTF-u 20. septembra do istorijskog maksimuma – prati zastoj ruskih protoka od kraja jula, koji je bio predmet brojnih debata.

Dodatno snabdevanje gasom putem gasovoda od strane norveškog Equinora – dostupno nakon ukidanja proizvodnih ograničenja – moglo bi značiti da norveška polja Troll i Oseberg isporučuju više gasa.

Međutim, ostaje nejasno koje dodatne količine ovaj par polja može odmah da ponudi.

Ako se isporučuje tokom čitave gasne godine, dodatni dozvoljeni volumen iznosi nešto više od 5 mcm dnevno.

Alžirske nevolje

Takođe ostaju otvorena pitanja u vezi sa snabdevanjem gasom juga Evrope.

Očekuje se da će se izvoz u Italiju putem alžirskog gasovoda oporaviti nakon upstream problema sa kojima se suočio Sonatrach.

Italijanski Eni navodi da je dnevni protok ograničen za čak 25%, što ukazuje na to da bi se, nakon što se problemi reše, protoci mogli povećati za 11 mcm dnevno na 42 mcm dnevno.

Ali ovo je daleko od 68 mcm dnevno koliko je isporučivano na Siciliju početkom godine.

U novembru se zabrinutost zbog dostupnosti alžirskog gasa seli iz Italije u Španiju.

Novi sporazum o tranzitu alžirskog gasa kroz Maroko ostaje nedostižan, što bi u najgorem slučaju u početku dovelo do gubitka dodatnih 20 miliona mcm dnevno od 1. novembra.

S obzirom da gasovod Medgaz verovatno neće moći da radi sa povećanim obimom od 29 mcm dnevno do kraja tog meseca, Iberia se potencijalno suočava sa neizvesnim novembrom.

Čak i kada se nadogradnja završi, neto protoci bi na kraju mogli da se smanje za 13 mcm dnevno u odnosu na trenutne stope s obzirom na pritisak na kapacitet.

U slučaju alžirskih tokova, ICIS Analitics ipak očekuje blagovremeno rešavanje pitanja marokanskog tranzita.

LNG otplovljava

Kako trenutno stoje stvari, mogućnosti da Evropi uhvati dodatni LNG izgledaju sve tanje.

Novi tenderi za kupovinu zimskih isporuka od kineskog Sinopec-a i turskog BOTAS-a, zajedno sa spot ugovorima po najvišim cenama ove nedelje u Bangladešu, ukazuju na to da je globalna potražnja i dalje snažna uprkos nekim indikacijama da potrošnja ide na dole kako su marže pritisnute.

Možda je jedino osiguranje koje TTF može pronaći na globalnom tržištu LNG-a to što pojedine velike evropske kompanije nastavljaju da prodaju spot opterećenja u Aziji.

Ovo sugeriše da, što se tiče portfolija tih komunalnih kompanija, one sebe smatraju pokrivenim.

Ako ostanu kratkih rukava u Evropi, teret bi mogao da krene nazad čak i ako raspon cena u odnosu na Aziju nije atrkativan.

Globalna prognoza ponude i potražnje ICIS-a za LNG pokazuje da uvoz LNG-a u severozapadnu Evropu u četvrtom kvartalu, uzimajući u obzir globalnu neravnotežu, iznosi samo 6,7 miliona tona, što je za 25% manje od trogodišnjeg proseka.

Novembarski talas?

Iako novembar ima potencijal da bude izazovan u pogledu snabdevanja u Španiji, mogao bi takođe biti prekretnica za ruske protoke.

Gazpromova domaća skladišta gasa moraju dostići ciljanih 72,6 milijardi kubnih metara do početka novembra, a tada bi – pod uslovom da ovaj rok bude ispoštovan – Rusija trebala imati na raspolaganju više gasa za izvoz.

ICIS Analitics ocenuje da je Gazpromova agresivna kampanja za ubrizgavanje u skladišta na domaćem tržištu apsorbovala dodatnih 90 mcm dnevno.

To znači da bi se, bez obzira na neočekivano povećanje potražnje u Rusiji, slična količina gasa mogla prodati na TTF-u.

Tursko preuzimanje ruskog gasa takođe ostaje ključno pitanje.

Najnoviji tender za LNG koji je sproveo BOTAS, zajedno sa spot kupovinom iz Azerbejdžana, mogao bi da sugeriše da se ruski volumeni koji se isporučuju preko Turskog toka i BlueStream-a neće nastaviti visokim tempom čak ni sa cenovnim podsticajem.

Ako bi manji protok ruskog gasa dolazio do Turske, više bi moglo da dospe u severozapadnu Evropu. I bez sumnje u Gazpromova prodajna mesta ako se ne potroše odmah.

Takav razvoj događaja mogao bi poslati TTF u silaznu spiralu.

Turbulencije, nervoza 

S toliko prepreka na strani ponude, pa čak i pre nego što se javila zabrinutost zbog potražnje uslovljene vremenskim uslovima, početni zimski meseci biće najveći izazov nakon liberalizacije tržišta gasa u Evropi.

Volatilnost cena na TTF-u će se nastaviti.

ICIS-ovo globalno predviđanje ponude i potražnje za LNG-om očekuje da će tržište LNG-a biti kratko do leta 2023. godine, što znači da će cene verovatno ostati znatno iznad perioda pre Covida, čak i kada se zima završi.

Iako nije jedina koji izaziva neizvesnost na strani ponude, Gazpromova velika fleksibilnost jasno znači da će njegove akcije imati najveći uticaj u narednim mesecima na Evropu i šire.

Iz tog razloga, aukcije za kapacitete gasovoda za novembar, zakazane za 18. oktobar, imaju potencijal da dovedu do trgovinskog dana kakav nije viđen.

Izvor: icis.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!