Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Nestašice energije...

Evropa: Nestašice energije su neminovnost

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sve se više čini da je sukob u Ukrajini neizbežan, a u tom slučaju Evropa bi se mogla suočiti sa prekidom ili smanjenjem isporuke gasa iz Rusije, koja pokriva oko 40% potrošnje gasa u EU, uz velike razlike u nivou zavisnosti među članicama bloka. SAD i Evropska unija prete sankcijama u slučaju vojnog sukoba u Ukrajini, u smislu ograničavanja izvoza nafte, gasa i sirovina, ali te će mere najviše pogoditi Evropu. Stari kontinent je do sada ove zime uspevao da izbegne najgori scenarijo, a to su nestašice gasa, koje vode do poremećaja u proizvodnji električne energije.

Kada bi Rusija potpuno obustavila izvoz gasa, Evropska unija morala bi da poveća uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i uvede hitne mere za smanjenje potražnje, kao što je zatvaranje fabrika, kako bi sprečila ozbiljnu nestašicu, pokazala je analiza instituta Bruegel, piše Rojters.

Tri scenarija su u igri. Uz sadašnji nivo snabdevanja uz istorijski najveće isporuke LNG-a i potrošnju na nivou 2015.-2020., u skladištima će u aprilu biti 320 TWh gasa.

Međutim, ako Rusija smanji isporuke početkom februara, skladišta će u aprilu imati samo 140 TWh gasa, a ako se uz to dogodi i ekstremni hladni talas, skladišta će biti prazna do kraja marta. Kratkoročno, ujedinjeni EU blok mogao bi preživeti dramatičan prekid isporuke iz Rusije, ali situaciju komplikuju individualne ekonomske, tehničke i političke razlike, upozoravaju iz Bruegela.

Prema Bruegelovoj analizi u problemu će biti čitava srednja i istočna Evropa, uključujući Italiju i Nemačku, kao i sve istočne susede.

Ako se obustava isporuke protegne do iduće zime i duže, EU će imati još više problema i biće prisiljena da dodatno ograniči potrošnju.

Alternativne opcije su veća potrošnja uglja, a time i veće emisije, kao i odlaganje gašenja nuklearnih elektrana. Skok potražnje za LNG-om mogao bi još više podići cene, što bi pogodilo privredu EU i siromašnije zemlje koje LNG kupuju na aukcijama.

Postoje i veliki problemi vezani za dopremu i kvalitetu gasa, koja nije ujednačena u EU. Na Iberijskom poluostrvu koncentrisani su terminali za uvoz tečnog prirodnog gasa, pa ta regija može uvesti 40 TWh gasa mesečno, a potrošiti samo 30 TWh.

Problem je transport viška gasa u ostatak Evrope budući da postojeći cevovodi omogućuju transport maksimalno 5 TWh mesečno. Gas koji stiže u Francusku već je obrađen za komercijalnu upotrebu i obično se ne može tek tako uputiti u susedne sisteme. Na severozapadu Evrope gas pak ima drugačije kalorijske vrednosti koje zahtevaju i drugačiju infrastrukturu.

Najugroženija je Istočna Evropa

Sistem cevovoda u centralnoj i istočnoj Evropi projektovan je za transport gasa sa istoka i uprkos kapacitetima za promenu toka prevelika količina gasa sa zapada mogla bi da izazove zastoje i spreči isporuku potrebne količine gasa. To znači da i državama u toj regiji preti nestašica ako Moskva sreže isporuke, zaključuju u institutu.

Postojeća infrastruktura načelno omogućava veći uvoz gasa iz Norveške i severne Afrike i veće isporuke LNG-a, od ukupno 17 TWh nedeljno, što bi moglo zameniti postojeći niski nivo uvoza iz Rusije od 18 TWh nedeljno.

Međutim, ako imate infrastrukturu, ne znači da imate i gas, upozorava institut, podećajući i na izjavu norveškog premijera da njegova zemlja u EU već isporučuje maksimalne količine gasa i da je ponuda LNG-a na tržištima zategnuta. Te zemlje možda neće moći da povećaju isporuke gasa, pa će biti nužno istovremeno smanjiti potražnju, ističe se u studiji.

Ocenjuje se da Rusija najverovatnije neće prekinuti isporuke gasa Evropi, koja je njeno najprofitabilnije tržište, znatno veće od azijskog. Snabdevanje je u istoriji prekinuto samo jednom – tokom Hitlerove invezije na SSSR, međutim, ako zapad uvede platne sankcije odsecanjem iz SWIFT platnog sistema, kako najavljuje, problem je evidentan.

Izvor: energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....

Evropa: Cena TTF gasnih fjučersa ispod 30 evra/MWh u 17. nedelji

  Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, cena TTF gasnih fjučersa na ICE tržištu za mesec unapred ostale su ispod praga od 30 €/MWh u četvrtoj nedelji aprila. Silazni trend započet krajem prethodne nedelje nastavio se do utorka, 23. aprila. Tog dana ovi fjučersi...

Evropa: Nedeljne cene električne energije kretale su se između 5 i 92 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u trećoj nedelji aprila cene na većini vodećih evropskih tržišta električne energije su porasle u odnosu na prethodnu nedelju. Izuzetak je bilo MIBEL tržište Portugala i Španije, sa padom od 29% i 33%. Tržište Nord Pool nordijskih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!