Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Nestašice energije...

Evropa: Nestašice energije su neminovnost

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Sve se više čini da je sukob u Ukrajini neizbežan, a u tom slučaju Evropa bi se mogla suočiti sa prekidom ili smanjenjem isporuke gasa iz Rusije, koja pokriva oko 40% potrošnje gasa u EU, uz velike razlike u nivou zavisnosti među članicama bloka. SAD i Evropska unija prete sankcijama u slučaju vojnog sukoba u Ukrajini, u smislu ograničavanja izvoza nafte, gasa i sirovina, ali te će mere najviše pogoditi Evropu. Stari kontinent je do sada ove zime uspevao da izbegne najgori scenarijo, a to su nestašice gasa, koje vode do poremećaja u proizvodnji električne energije.

Kada bi Rusija potpuno obustavila izvoz gasa, Evropska unija morala bi da poveća uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) i uvede hitne mere za smanjenje potražnje, kao što je zatvaranje fabrika, kako bi sprečila ozbiljnu nestašicu, pokazala je analiza instituta Bruegel, piše Rojters.

Tri scenarija su u igri. Uz sadašnji nivo snabdevanja uz istorijski najveće isporuke LNG-a i potrošnju na nivou 2015.-2020., u skladištima će u aprilu biti 320 TWh gasa.

Međutim, ako Rusija smanji isporuke početkom februara, skladišta će u aprilu imati samo 140 TWh gasa, a ako se uz to dogodi i ekstremni hladni talas, skladišta će biti prazna do kraja marta. Kratkoročno, ujedinjeni EU blok mogao bi preživeti dramatičan prekid isporuke iz Rusije, ali situaciju komplikuju individualne ekonomske, tehničke i političke razlike, upozoravaju iz Bruegela.

Prema Bruegelovoj analizi u problemu će biti čitava srednja i istočna Evropa, uključujući Italiju i Nemačku, kao i sve istočne susede.

Ako se obustava isporuke protegne do iduće zime i duže, EU će imati još više problema i biće prisiljena da dodatno ograniči potrošnju.

Alternativne opcije su veća potrošnja uglja, a time i veće emisije, kao i odlaganje gašenja nuklearnih elektrana. Skok potražnje za LNG-om mogao bi još više podići cene, što bi pogodilo privredu EU i siromašnije zemlje koje LNG kupuju na aukcijama.

Postoje i veliki problemi vezani za dopremu i kvalitetu gasa, koja nije ujednačena u EU. Na Iberijskom poluostrvu koncentrisani su terminali za uvoz tečnog prirodnog gasa, pa ta regija može uvesti 40 TWh gasa mesečno, a potrošiti samo 30 TWh.

Problem je transport viška gasa u ostatak Evrope budući da postojeći cevovodi omogućuju transport maksimalno 5 TWh mesečno. Gas koji stiže u Francusku već je obrađen za komercijalnu upotrebu i obično se ne može tek tako uputiti u susedne sisteme. Na severozapadu Evrope gas pak ima drugačije kalorijske vrednosti koje zahtevaju i drugačiju infrastrukturu.

Najugroženija je Istočna Evropa

Sistem cevovoda u centralnoj i istočnoj Evropi projektovan je za transport gasa sa istoka i uprkos kapacitetima za promenu toka prevelika količina gasa sa zapada mogla bi da izazove zastoje i spreči isporuku potrebne količine gasa. To znači da i državama u toj regiji preti nestašica ako Moskva sreže isporuke, zaključuju u institutu.

Postojeća infrastruktura načelno omogućava veći uvoz gasa iz Norveške i severne Afrike i veće isporuke LNG-a, od ukupno 17 TWh nedeljno, što bi moglo zameniti postojeći niski nivo uvoza iz Rusije od 18 TWh nedeljno.

Međutim, ako imate infrastrukturu, ne znači da imate i gas, upozorava institut, podećajući i na izjavu norveškog premijera da njegova zemlja u EU već isporučuje maksimalne količine gasa i da je ponuda LNG-a na tržištima zategnuta. Te zemlje možda neće moći da povećaju isporuke gasa, pa će biti nužno istovremeno smanjiti potražnju, ističe se u studiji.

Ocenjuje se da Rusija najverovatnije neće prekinuti isporuke gasa Evropi, koja je njeno najprofitabilnije tržište, znatno veće od azijskog. Snabdevanje je u istoriji prekinuto samo jednom – tokom Hitlerove invezije na SSSR, međutim, ako zapad uvede platne sankcije odsecanjem iz SWIFT platnog sistema, kako najavljuje, problem je evidentan.

Izvor: energetika-net.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!