Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Nedeljni rekord...

Evropa: Nedeljni rekord na evropskim tržištima električne energije u četvrtoj nedelji novembra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene na svim evropskim tržištima električne energije porasle su u četvrtoj nedelji novembra i nedeljni prosek, iznad 200 evra po MWh na većini njih, bio je najviši u istoriji na gotovo svim tržištima. Nekoliko faktora je dovelo do povećanja, uprkos činjenici da je proizvodnja energije vetra porasla na većini tržišta: povećana potražnja usled pada temperatura, manji doprinos nuklearne energije u pojedinim zemljama i visoke cene gasa i CO2, a poslednjs beleži novi rekord.

Proizvodnja solarne i energije vetra

U četvrtoj nedelji novembra, proizvodnja solarne energije na nemačkom tržištu porasla je za 43% u odnosu na prethodnu nedelju. S druge strane, na ostalim evropskim tržištima analiziranim u AleaSoft Energy Forecasting, proizvodnja sa ovom tehnologijom je smanjena u istom periodu. Na iberijskom tržištu proizvodnja je pala za 22%, dok je na tržištima Francuske i Italije pad iznosio 16%, odnosno 8,4%.

Za nedelju od 29. novembra, prognoza proizvodnje solarne energije kompanije AleaSoft Energy Forecasting ukazuje na oporavak na španskom i italijanskom tržištu u odnosu na prethodnu nedelju. Međutim, na nemačkom tržištu očekuje se manja proizvodnja sa ovom tehnologijom.

Tokom nedelje od 22. novembra proizvodnja energije vetra je porasla na većini analiziranih evropskih tržišta u odnosu na treću nedelju novembra. Francusko tržište je zabeležilo značajan rast od 240%, sledi italijansko tržište sa 79% i iberijsko tržište sa 31%, na kojem je u nedelji od 27. novembra zabeležena najveća proizvodnja energije vetra u Španiji od kraja janura ove godine. Izuzetak je nemačko tržište, gde je proizvodnja energije vetra u istom periodu pala za 31%.

Za nedelju od 29. novembra, prognoza proizvodnje energije vetra AleaSoft Energy Forecasting-a ukazuje na povećanje proizvodnje sa ovom tehnologijom na tržištima Nemačke i Italije, dok se očekuje da će proizvodnja energije vetra na ostalim tržištima biti manja od proizvodnje registrovane tokom prethodne nedelje.

Potražnja za električnom energijom

Potražnja za električnom energijom je generalno porasla na evropskim tržištima tokom nedelje od 22. novembra u odnosu na prethodnu nedelju. Glavni faktor rasta bio je pad prosečnih temperatura na većini tržišta, koje su pale za više od 3,5 °C na tržištima Velike Britanije, Holandije, Nemačke i Belgije. Najznačajniji rast tražnje zabeležen je u Francuskoj i Velikoj Britaniji, od 9,4% i 9,1%, respektivno. Slede  tržišta Portugalije, Holandije i Španije, gde je tražnja rasla za 6,4%, 4,7% i 4,5%, respektivno. Na ostalim tržištima povećanja su bila ispod 4%.

Za nedelju od 29. novembra, očekuje se da će potražnja nastaviti da raste na većini tržišta električne energije u Evropi.

Evropska tržišta električne energije

U nedelji od 22. novembra, cene na svim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast cena beleži tržište nordijskih zemalja Nord Pool – 122%, a zatim tržište Nemačke EPEX SPOT – 35%. S druge strane, najniži rast cena imalo je tržište MIBEL u Španiji i Portugalu, od 5,2% i 5,3% respektivno. Na ostalim tržištima poskupljenja su se kretala između 5,5% na EPEX SPOT tržištu u Holandiji i 12% na EPEX SPOT tržištu u Belgiji i Francuskoj.

U četvrtoj nedelji novembra skoro sva analizirana tržišta dostigla su nedeljne prosečne cene iznad 200 evra po MWh. Izuzetak je bilo tržište Nord Pool, koje je imalo najniži prosek, od 122,93 evra po MWh. S druge strane, najviša prosečna nedeljna cena, od 259,93 evra po MWh, ostvarena je na EPEX SPOT tržištu u Francuskoj. Na ostalim tržištima cene su se kretale između 209,66 evra po MWh na holandskom tržištu i 256,29 evra po MWh na IPEX tržištu u Italiji. Ovi nedeljni proseci predstavljali su istorijske rekorde na svim tržištima, osim na N2EX tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na ovom tržištu, cena u nedelji od 22. novembra bila je druga najviša, posle maksimuma u ostvarenog ​​nedelji od 13. septembra, od 267,87 funti po MWh.

Tokom nedelje od 22. novembra opšti porast tražnje zbog niskih temperatura pogodovao je rastu cena, uprkos povećanju proizvodnje energije vetra na većini tržišta. S druge strane, nivoi proizvodnje nuklearne energije u zemljama poput Francuske i Španije bili su niži nego inače, pošto je nekoliko postrojenja zaustavljeno zbog radova na održavanju i dopuni goriva. Ovo, zajedno sa rastom cena gasa i prava na emisiju CO2, takođe je doprinelo porastu cena na evropskim tržištima električne energije.

Predviđanja cena AleaSoft Energy Forecasting-a ukazuju na to da bi u nedelji od 29. novembra cene mogle nastaviti da rastu na većini evropskih tržišta. Ali, u slučaju Nemačke i Italije, cene bi mogle pasti pod uticajem povećanja proizvodnje energije vetra na ovim tržištima.

Tržište fjučersa

Ponovo je došlo do poskupljenja fjučersa električne energije za prvi kvartal 2022. godine. Ako se cene od petka, 26. novembra, uporede sa onima od 19. novembra, porasle su na svim analiziranim evropskim tržištima u AleaSoft Energy Forecasting-u. EEX tržište u Francuskoj je prednjačilo, sa povećanjem od 23%, a drugo najveće poskupljenje ostvareno je na tržištu ICE u Ujedinjenom Kraljevstvu, sa povećanjem od 12%. Na tržištu ICE u Holandiji cena je promenjena u najmanjem procentu između ove dve sesije, sa rastom od 2,4%.

U poređenju sa godišnjim proizvodom za 2022., takođe je došlo do opšteg rasta, gde takođe predvodi francuski EEX sa 13%. Isto tako, holandski ICE beleži najmanji procentualni rast od 3,5%. Međutim, u apsolutnom iznosu, ICE i NASDAQ, tržište nordijskih zemalja, beleže najmanji porast, sa razlikom od 2,1 i 2,39 evra po MWh između analiziranih sesija.

Brent, goriva i CO2

Front-month cene fjučersa za naftu Brent na ICE počele su četvrtu nedelju novembra povećanjem. Tako je u utorak, 23. novembra, dostignuta maksimalna nedeljna cena poravnanja od 82,31 dolar/bbl. U sredu i četvrtak cene poravnanja su blago pale, ali su i dalje ostale iznad 82,2 dolara po barelu. Međutim, u petak, 26. novembra, zabeležen je pad od 12 odsto u odnosu na prethodni dan. Tog dana registrovana je cena poravnanja od 72,72 dolara/bbl, što je za 7,8% manje u odnosu na prethodni petak i najniže od sredine septembra.

Porast zaraženih od COVID-19 u Evropi i činjenica da sve više zemalja usvaja mere zaključavanja kako bi pokušale da zaustave širenje bolesti nastavile su da utiču na smanjenje cena u četvrtoj nedelji novembra. Vest o otkrivanju nove varijante korona virusa Omikron pogodovala je padu cena u petak, 26. novembra. Ograničenja koje su usvojile mnoge vlade da spreče dolazak nove varijante u svoje zemlje mogu uticati na oporavak tražnje. 

Što se tiče cena TTF fjučersa sa gas na ICE za Fronth-month, one su četvrtu nedelju novembra započele sa padom. Cena poravnanja u ponedeljak, 22. novembra, od 84,02 evra po MWh, bila je najniža u ovoj nedelji, ali je i dalje za 5,1%o viša od cene u prethodni ponedeljak. Kasnije su se cene oporavile i u sredu, 24. novembra, dostignuta je maksimalna cena poravnjanja u ovoj nedelji od 93,98 evra po MWh. U ovom slučaju cena je bila niža za 1,1% u odnosu na isti dan prethodne nedelje. U poslednjim sesijama četvrte nedelje novembra, cene su ponovo pale na 87,77 evra po MWh u petak, 26. novembra. Vesti o novoj varijanti korona virusa išle su u prilog ovom padu cena.

Što se tiče fjučersa za emisiju CO2 na EEX tržištu za referentni ugovor za decembar 2021. godine, tokom četvrte nedelje novembra registrovane su cene poravnanja iznad 69 evra po toni. U četvrtak, 25. novembra, dostignuta je maksimalna nedeljna cena poravnanja od 74,46 evra po toni, što je bio novi rekord za ove fjučerse.

Izvor: evwind.es

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Grčka: Energetski regulator ispituje visoke cene struje na berzi

  Grčka Agencija za energetiku RAAEY ispituje velike dnevne fluktuacije cena električne energije na veleprodajnom tržištu. Zvaničnici regulatorne agecnije potvrdili su da je od opertora energetske berze zatražen kompletan izveštaj o ponudama po satu koje su proizvođači električne energije podneli u poslednjih nekoliko dana. Istraga RAAEY...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!