Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaUncategorizedEvropa: Industrijski giganti...

Evropa: Industrijski giganti plaćaju cenu energetske krize

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Topionice metala i proizvođači đubriva smanjuju proizvodnju

Evropski gas je ove godine porastao za 800%, dok je električna energija dobila 500%

Nemilosrdni rast evropskih cena energije izlažio je najveće potrošače gasa i električne energije u regionu velikim gubicima, primoravajući industrijske gigante da smanje proizvodnju, ugrožavajući ekonomski oporavak.

Sa troškovima energije koji iz dana u dan rastu do novih rekorda, raste finansijski pritisak za industrije, uključujući metale i đubriva. Aluminium Dunqerkue Industries France, najveća evropska topionica metala, smanjila je proizvodnju u poslednje dve nedelje. Trafigurin Nyrstar će početkom januara pauzirati proizvodnju cinka u Francuskoj, a rumunski proizvođač đubriva Azomures privremeno je obustavio aktivnost.

Ovogodišnja energetska kriza je toliko surova da su cene gasa porasle za više od 800%, dok su troškovi električne energije skočili za nekih 500%. A s obzirom da su najhladniji zimski meseci zime tek pred nama, a Rusija ograničava snabdevanje gasom, na vidiku nema olakšanja. Sve to preti da ostavi trajne ožiljke na evropskoj industrijskoj ekonomiji, baš u trenutku kada se varijanta koronavirusa omikron širi kontinentom.

Nemački referentni ugovor nastavlja da raste

„Više cene gasa, kako za domaćinstva tako i za kompanije, biće prepreka za aktivnosti“, rekla je Sara Hevin, šefica istraživanja za Evropu i Ameriku u Standard Chartered-u u intervjuu za Bloomberg TV. „Ovaj najnoviji skok cena gasa je očigledno negativan razvoj za izglede svih evropskih ekonomija, uključujući i Veliku Britaniju.“

Aluminijum je jedan od energetski najintenzivnijih industrijskih metala za proizvodnju, a rastuće cene električne energije primorale su Aluminium Dunqerkue da smanji proizvodnju za oko 3%, rekao je predstavnik sindikata Laurent Geeraert. Postrojenje je izgubilo oko 20 miliona evra od početka novembra, a možda će biti neophodna dodatna ograničenja ako cene električne energije ostanu na visokom nivou, rekao je on.

Nyrstar će u topionici cinka u Francuskoj pokrenuti održavanje u prvoj nedelji januara, dok će druga postrojenja u Belgiji i Holandiji nastaviti da rade smanjenim kapacitetom. 

Rumunska topionica Alro saopštila je da su trenutne cene neodržive, dok bi u Crnoj Gori topionici KAP-a mogla biti isključena električna energija na kraju godine, osim ako ne pristane da plati svom snabdevaču znatno više cene sledeće godine, navode lokalni mediji.

Troškovi hrane

Takođe postoji pretnja lancu snabdevanja hranom. Najveći rumunski proizvođač đubriva Azomures, jedinica švajcarskog trgovca žitom Ameropa AG, rekao je u petak da su objekti počeli da se zatvaraju i da farmeri neće moći da priušte tako visoke cene. Norveška Yara International, koja je smanjila proizvodnju ranije ove godine, saopštila je da će nastaviti pažljivo da prati situaciju i da će smanjiti proizvodnju tamo gde je potrebno.

„Ovo će nas na kraju nagristi u smislu cene hrane i ovo neće imati uticaja na Evropu, ovo će imati uticaja u mnogim zemljama“, rekla je Anne-Sophie Corbeau, istraživač u Centru za globalnu energetsku politiku na Univerzitetu Kolumbija.

Cene amonijaka u Evropi dostigle najviši nivo u istoriji

 Italijanski premijer Mario Dragi rekao je da povećanje cena energije „zahteva hitnu akciju“. Od 27 članica Evropske unije, 20 je preduzelo mere da ublaži udarac za najugroženija potrošače i domaćinstva.

„Komisija EU radi, ali moramo da radimo i na nacionalnom nivou i da podržimo porodice i kompanije“, rekao je on novinarima u sredu.

Topionice aluminijuma obično sporo ograničavaju proizvodnju jer su troškovi zatvaranja i ponovnog pokretanja kapaciteta visoki. Dok glavni kupci električne energije obično imaju dugoročne zaštite od poskupljenja električne energije, samo je pitanje vremena kada će se talas probiti do njih.

Egzistencijalna kriza

„Vidimo egzistencijalnu krizu evropske industrije aluminijuma i drugih industrija za topljenje metala koje zahtevaju veliku potrošnju energije“, rekao je Mark Hansen, izvršni direktor kompanije za trgovinu metalima Concord Resources Ltd. „Nije uvek tako lako vratiti ova preduzeća u funkciji. To nisu samo prekidači za uključivanje i isključivanje.“

Cene aluminijuma su ove godine porasle za više od 40 odsto i potražnja u regionu je u porastu, međutim profitabilnost je narušena sa ovim cenama energije. Po jednomesečnim cenama za bazno opterećenje u Francuskoj, koštalo bi oko 11.000 dolara za električnu energiju koja je obično potrebna za proizvodnju jedne tone aluminijuma, koja se prodaje za oko 2.800 dolara po toni.

Nagli porast cena energije u Evropi stvara veliki pritisak na topionice aluminijuma

Evropske topionice aluminijuma čine mali udeo u svetskoj proizvodnji, ali zapošljavaju hiljade radnika i vredan su izvor poreskih prihoda. Smanjenje proizvodnje moglo bi da primora region da se oslanja na uvoz iz zemalja koje često koriste fosilna goriva za proizvodnju energije, rekao je Hansen. To bi moglo da stvori dodatne prepreke za potrošače, ako EU uvede namet na proizvode koji sadrže CO2.

Energetska kriza u Evropi će se produbiti sledeće godine kako vreme postaje hladnije, a Electricite de France SA se bori sa povlačenjem nekoliko reaktora. Početkom januara, 30% nuklearnog kapaciteta zemlje biće van mreže, povećavajući oslanjanje na gas, ugalj, pa čak i naftu da bi svetla ostala upaljena.

„Ako dođe do daljih prekida u snabdevanju ili ekstremno hladnog vremena u prvom tromesečju, u osnovi dolazimo do zatvaranja fabrika“, rekla je Korbo. „To je jedino što možemo da uradimo, jer vlade ne mogu dozvoliti da se ljudi smrzavaju u mraku.“

Izvor: bloomberg.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!